7 maart 2015

De lente is blijkbaar in aantocht. Alle imkers die ik ontmoet willen er nu toch wel snel aan beginnen. Wellicht is het morgen zo ver. 18°C en misschien wel meer in de zon.

Ik heb zojuist de laatste blok was omgezet in kempische waswafels. Ik zou er nu voldoende moeten hebben voor het komende seizoen.

De separators met inoxgaas van 500 micron zijn ook allemaal klaar. Deze separators moeten dienen om de volken broedloos te maken in juni. Als ik dan al het verzegeld broed naar boven haal boven deze separator, kunnen de uitlopende varroamijten niet naar de lager gelegen bakken. De uitlopende bijen worden behandeld met oxaalzuur alvorens ze onder terug aan het volk te geven. De onderste bijen zijn al behandeld bij het broedloos maken. Dit volk krijgt ook voor elk weggenomen raam verzegeld broed een nieuwe waswafel. Deze methode moet er voor zorgen dat het volk de zomerbehandeling na de honingoogst gemakkelijk kan halen. Op deze manier moet de varroadruk sterk dalen in juni en tegelijk brengt het weer een pak zuivere raat in het volk.

Deze maand zijn er ook wekelijks plantenruilbeurzen van imkerverenigingen. Er kan dus weer geplant worden. Zelf heb ik nog wel enkele planten en struiken die ik de volgende dagen kan aanplanten. En ook in de moestuin kan er weldra worden gestart. Voorlopig is de bodem nog te nat, maar het opdrogen van de geprepareerde grond gaat snel. In de serre beginnen de voorgezaaide erwten trouwens al te ontluiken. En ook de sjalotten kunnen de grond in. Morgen ga ik in elk geval de folietunnels plaatsen. Tunnels met geperoreerde folie.