8 maart 2015

De moestuin droogt snel op en de eerste bedjes zijn klaargemaakt. Look en sjalotten heb ik al geplant. De folies zijn klaar om uien en peulen onder te zetten. Centraal staat nog een bedje met overwinterde look.

folietunnel

Vandaag was een prima vliegdag voor de bijen. Persoonlijk doe ik de voorjaarscontrole pas als er twee voorwaarden zijn vervuld tegelijk: vanaf 15 maart en boven 17 graden. Alleen de tweede voorwaarde was vandaag vervuld. Ik heb ze wel allemaal terug gewogen en geen enkele had extra voer nodig. Aan elk vlieggat kwamen bijen binnen met geel en grijsbruin stuifmeel. Het ziet er dus goed uit.

Volgende week zal ik ook de ecokasten even bekijken langs de bovenste ruit. Hier zou normaal niet mogen worden bijgevoerd, maar het is allemaal nog nieuw en ik ga toch even gluren.

Het apideakastje in de tuin vliegt ook sterk. Bij openen van het deksel viel me op dat de kast zeer nat is. Ik heb de bodem dan maar even uitgehaald en de dode bijen op de bodem waren inderdaad aan het beschimmelen. Het opruimen van een dode bij gaat veel moeizamer voor het volk door het kleine vlieggat. En de kunststof neemt natuurlijk geen vocht op. Toch maar eens proberen om een roostertje in een apideabodem te kleven. Binnen 14 dagen dan ook eens kijken of de koningin al terug aan de leg is.