12 december 2014

Het jaar loopt bijna ten einde. Het jaarlijks clubfeest hebben we weer gehad. De sfeer was prima en het eten perfect. De heilige Ambrosius mag tevreden zijn van zijn discipelen. Maar we zijn er nog niet. De volken moeten behandeld worden tegen de gevreesde varroamijt. Ik heb dit gepland voor volgende zondagmorgen. De temperaturen zouden dan rond het vriespunt liggen. Op dat moment is de tros dicht genoeg om te bedruppelen met een oxaalzuuroplossing. Vorige week heb ik de natuurlijke mijtenval even gecontroleerd. Alle volken zaten met een dagelijkse mijtenval van 5 à 7 stuks. Ik vind dit zeer veel en zeker met in acht neming van de grootte van de volken. Aan de streepjes mul te zien, zijn de volken duidelijk kleiner dan vorig jaar. Dit ga ik kunnen bevestigen als ik zondag de kasten open voor de behandeling.

De volken in de ecokasten zijn prima te controleren door de achterruit als het niet te koud is.  De tros is nog steeds zichtbaar via de onderste ruit. De onderste bak is niet volledig uitgebouwd en op die manier kan ik de onderkant van de raten bekijken. Vermits de tros onderaan nog zichtbaar is, hebben ze natuurlijk ook nog steeds veel voer boven zich.

Er is momenteel één volk verdwenen en dat is de ecokast in mijn eigen tuin. Deze kast is bevolkt door het opzetten van een Kempische broedbak in het voorjaar en ze zijn op dat moment niet behandeld. De andere ecovolken zijn wel behandeld bij hun start en dat loont zich natuurlijk. Een volk opstarten met besmet broed is dus geen goed idee. Een maand later opstarten zonder broed en mét een varroabehandeling is aan te raden. De vraag is nu natuurlijk of een jongvolk in de eerste winter al moet worden behandeld tegen de varroamijt. Indien die winterbehandeling echt nodig is in de ecokast, vervalt namelijk het ganse principe. Want in de winter kan het volk niet worden overgezet in een behandelkast voor enkele dagen om daarna in een nieuwe lege kast te herstarten. Dit kan pas in het voorjaar als de paardenbloemen bloeien. Dan moet er een behandeling met zuren gebeuren IN de ecokast zelf. Minimaal in het najaar met mierenzuur óf in de winter met oxaalzuur. Om dit te kunnen voorspellen ga ik volgende week een controle doen op de natuurlijke mijtenval in die ecokasten.