13 december 2014

Morgen in alle vroegte een behandeling met oxaalzuur gepland. De temperatuur zou dan rond het vriespunt blijven hangen. En zolang het donker is, blijven de bijen sowieso goed in tros. Om iets te zien neem ik een ledzaklampje mee. Op een ledlichtje reageren de bijen veel minder fel dan op een gloeilamp. Is het de warmte van het licht of iets anders? Ik heb geen idee maar het is wel degelijk een enorm verschil. Begin december zit de tros nog diep in de broedkamer en moet ik soms zeer dicht boven de straatjes naar onder turen om de tros te kunnen zien. Er komt dan ook amper een bij naar boven.

Maar alvorens te kunnen behandelen, moeten we ons eerst voorzien van oxaalzuur. Tijdens de winterbehandeling gaan we de tros bedruppelen met een oplossing van 3,5% oxaalzuur. En we gebruiken geen water maar een 1:1 suikeroplossing. Door de suiker gaan de bijen zich reinigen en verdelen op die manier het oxaalzuur over de ganse tros. Een 1:1 oplossing betekent dat er evenveel suiker als water wordt gebruikt. En we denken er ook aan dat het water gedemineraliseerd is en dus geen kalk bevat die zich kan binden aan het oxaalzuur.

De volgende stap bestaat er in te bepalen hoeveel oplossing we nodig gaan hebben. We mogen slechts voor 5 dagen medicijnen in stock hebben en dus gaan we even rekenen. We hebben 35 tot 50ml nodig per kast afhankelijk van de grootte van het volk. Reken maar op 5ml per bezet straatje. Vermits ik 20 volken zou moeten behandelen, reken ik op 1 liter oplossing. Op het diergeneeskundig voorschrift staat dus 35 g oxaalzuur opgelost in 1 liter 1:1 suikeroplossing. Om 1 liter suikeroplossing te maken, lost de apotheker dan 600g suiker op in 600g (of ml)gedemineraliseerd water. Als we dan nog een spuit aanschaffen van 50ml is de rest kinderspel. Mocht er een beetje van de oplossing overblijven, wordt ze weggegooid. Door de aanwezigheid van suiker, kunnen we deze oplossing niet bewaren en wettelijk mogen we dit toch niet langer dan 5 dagen in voorraad hebben.

In het verleden heb ik ooit een filmpje gemaakt en op youtube gezet. Het was wat later en dus zaten de bijen hoger in de enkele broedbak. Door de lagere temperatuur kon ik toen bij daglicht behandelen en filmen.