6 augustus 2014

The wisdom of the bees

Vandaag uitgelezen. Biodynamisch imkeren noemt het dit keer. Het gaat voor mij wel iets te ver als de bijen zich zouden laten leiden door de zon en de planeet Venus. Maar weer betreft het een onderstroming in de imkerij die op zoek is naar een oplossing voor het hedendaagse probleem. En weer ligt de oplossing in het ‘terug naar de natuur’-gevoel. Net zoals Abt Warré heeft ook Rudolf Steiner meer dan honderd jaar geleden voorspeld dat een compleet economische benadering van de imkerij op termijn slecht afloopt. Grotere kasten, grotere volken, selectie naar superbijen en verwaarlozing van de oorspronkelijke, beter aangepaste, plaatselijke bijen. Kunstmatige bevruchting van koninginnen, koninginnen die worden ingevoerd in volken die niet aan haar zijn verwant, versmalling van de genetische pool vermits iedereen dezelfde superafstamming wenst. De beide heren hadden dit al vele decennia geleden zien aankomen.

Gelukkig ben ik niet economisch afhankelijk van mijn bijen en kan ik ook tevreden zijn met een lagere honingproductie. Een honingproductie die voor mij meer dan volstaat. Waarvan ik zelfs jaarlijks het grootste deel kan verkopen. Om de 14 dagen verbruik ik thuis zelf een pot honing. Vermits dit overeenkomt met een totaalverbruik van ongeveer 13 kg per jaar, heb ik in theorie voldoende aan een enkel volk om in mijn eigen honingbehoefte te voorzien. Dit ene volk produceert zelfs meer propolis en was dan ik jaarlijks kan nodig hebben. Alle volken die ik als imker meer aanhoudt, zijn dan ook voor de instandhouding van dit volk. Om verlies van dit volk te voorkomen. Die extra volken hebben daar bovenop ook nog zelf een productie en die moet ik dan nog zien kwijt te raken. Wat ik dus kan verkopen, beschouw ik als zuivere winst. Het materiaal en de tijd die ik er in heb geïnvesteerd, moet niet meer worden vergoed. Dat waren slechts hobbykosten.

Het zijn slechts enkele bedenkingen die ik mezelf maak na het lezen van andermans ideeën. Maar toch raak ik meer en meer doordrongen van het feit dat de slinger te ver in de verkeerde richting is doorgezwaaid. Voor mezelf ga ik hem in elk geval een beetje afremmen.