9 augustus 2014

Door het aanhoudende slechte weer toch maar begonnen met de inwintering. Alle volken in de Kempische kasten zijn ondertussen behandeld met mierenzuur en voorzien van een voerbakje van 2 liter. Elke avond wordt dit nu bijgevuld tot ze op een goed inwinteringsgewicht zitten.

voederbakje, Kempische kast

Ik gebruik ApiGold siroop om de volken in te winteren. Elk tonnetje heb ik laten vullen met 30 kg siroop. In één van de deksels heb ik dan een kraan gemonteerd om ze makkelijk te kunnen leeggieten.

ApiGoldsiroop, inwinteren bijen

De ecokasten worden momenteel nog niet ingewinterd. Ze krijgen nog steeds verdunde honing om hen aan te zetten voldoende raat te bouwen. Er is wel veel verschil tussen de volkjes. Sommige maken het zich echt gemakkelijk in de kast en propoliseren het gaas vlot dicht. Andere doen dit veel minder. Het valt me wel op dat de volken die goed propoliseren ook veel beter de raten uitbouwen. Wellicht moeten ze nog wennen aan het leven zonder raampjes of waswafels en zijn sommige hier simpel wat beter in. Even had ik gedacht dat de isolatie met wol slechter was dan met de krantensnippers. De wol was tijdens de ochtenduren vochtig van condensatie, wat niet zo opviel bij de krantensnippers, doch in de loop van de namiddag zijn beiden even droog en aan de volken merk ik op dat vlak ook geen verschil. Het gewoon grijs vliegengaas werkt wel veel vlotter dan het veel stuggere inox vliegengaas.

voederbakje, ecokast