6 juni 2014

De tweede ecokast bevat momenteel al een gevangen zwerm. Het was een zwerm met een ongepaarde koningin. De voorbije weken was het zo druk dat ik een tuter en kwakers had gemist. De zwerm heb ik in een ecokast geplaatst aan het waterbroek. Op de houten daken ga ik nog wel wat dakshingles bevestigen.

ecokast

Gedurende 2 dagen heb ik de vliegopening afgesloten met een stuk koninginnenrooster om te beletten dat ze verdertrokken. Daarna heb ik dit weer verwijderd om de koningin toe te laten alsnog op bruidsvlucht te gaan.

Vandaag heb ik thuis de zwerm gepakt uit de eerste ecokast. Ze werd deze avond in een ecokast geplaatst, eveneens aan het waterbroek.

ecokast

Ik zou er volgend jaar graag drie volken plaatsen en nog 2 lege kasten voorzien voor de zwermen. De ecokast in mijn tuin heeft 2 bakken mooi uitgebouwd en ze waren daarna gestopt. Sinds vorige week hing de aanstaande zwerm wel goed zichtbaar in de derde bak. Zonder de ecokast te openen, is het toch mogelijk om veel meer te zien dan in een moderne ramenkast. Door het glasraam aan de achterkant is de toestand van het volk namelijk zeer goed op te volgen. Waarom de bijen in deze derde bak niet meer hebben verder gebouwd, heb ik wellicht aan mezelf te danken. Ik had namelijk twee onderbakken tegelijk geplaatst en nog vooraleer ze in de tweede bak zijn beginnen bouwen. Hierdoor is de wasstrip in de toplatten al te oud om te bijen snel te doen bouwen. Ik weet ondertussen dat ik pas een nieuwe bak mag onderplaatsen als ze effectief in de laagste aan het bouwen zijn. Een ander detail dat ik ben vergeten is het oliën van de bovenkant van de toplatten. Ik had ze wel glad geschuurd, doch ik heb ze niet geolied. Nu zou het zo kunnen zijn dat ze de raten van de bak erboven vastkitten aan de onderliggende latten met alle moeilijkheden ten gevolge als ik de honing moet oogsten. 

Nu de kast gezwermd heeft, ga ik vannacht in elk geval een bak onderuit halen die vermoedelijk toch gaat leeg blijven dit seizoen. Hierdoor gaan ze het klimaat in hun kast wel iets beter kunnen regelen. Door de kast op te heffen als het volk op tros zit, worden ze het minst verstoord. Er gaat in de ecokast op die manier ook geen warmte verloren. 

Gisteren kwam de eerste honingzoete lucht van de lindendreef aangewaaid in de tuin. De naburige straat met tientallen linden staat al volop in bloei sinds begin deze week.

De merel in mijn bijenhotel heeft ook niet stilgezeten.

merelnest