18 april 2014

Vandaag heb ik 3 productievolken gecontroleerd. Bij twee was het darrenraam voor een groot stuk verzegeld en die heb ik dus uitgesneden. Hun waswafel van vorige week was uitgebouwd, maar nog niet belegd. Volgende week krijgen ze weer een nieuwe waswafel. En nog een week later maak ik broedafleggers en krijgen ze nogmaals 2 waswafels in de plaats. De uitgehaalde voederramen bewaar ik momenteel voor die broedafleggers. Heb ik ze niet meer nodig, dan wordt de rest gesmolten in de zonnewassmelter.

Om de administratie van de volken bij te houden, heb ik me het programma Beetight aangeschaft. Met de betaalde versie, kan je ook een android-app gebruiken op de smartphone. Ik heb het momenteel geprobeerd en het lijkt zeer praktisch te zijn. Op elke kast heb ik een scancode bevestigd en door deze in te scannen met mijn telefoon, ga ik rechtsstreeks naar de betreffende kastkaart en kan ik allerlei gegevens invullen. Zelfs offline. Later als ik thuis kom, worden deze dan online gesynchroniseerd. Er is een kaart van de standen beschikbaar , ook het voorspelde lokale weer wordt weergegeven aan die stand en alle taken die je hebt voorzien voor een bepaald volk. Er is zelfs de mogelijkheid om foto’s te plaatsen op de kastkaart.

Gisteren ben ik ook begonnen aan de fabricage van een lift om mijn ecokast te heffen. Vermits de broedkamers onderaan worden bijgezet, moet ik de ganse toren kunnen heffen. Op het internet circuleren zeer veel modellen en ik heb gekozen voor een systeem op een steekkarretje waar ik ook andere kasten kan mee heffen en transporteren.