2 maart 2014

Vandaag om 11.00hr zaten de bijen al op de katjes van de bandwilg. Deze is nu volop in bloei. Ik heb gisteren ook de eerste kast verplaatst. Bij een kennis in zijn boomgaard(je) heb ik een kast gezet. Zijn vroege pruimenbomen stonden al in bloei. kast op verplaatsingpruimenbloesemZonder noodweer zullen deze bomen nog wel 14 dagen bloeien en daarna staat normaal de katwilg open. Maar deze kast is alvast een volk minder in Gerhagen. Op deze overwinteringsstand is te weinig bloei in het voorjaar. Maar zoals het weer zich nu aangeeft kan ik woensdag nog wel twee volken vervoeren naar een andere stand waar binnenkort veel wilgenbloei is te verwachten. Ik neem de kasten simpelweg op en verplaats ze zonder controle. Ze hebben een pak voer op liggen en ze moeten het er maar mee doen. Pas nà 15 maart en bij temperaturen boven 15°C ga ik een voorjaarscontrole doen. Dat zou dit jaar wel eens exact op de 15de kunnen zijn. Het is dan een zaterdag en de vooruitzichten zijn gunstig. Tijdens die voorjaarscontrole worden dan op de overwinteringsstand de zwakste volken gedurende enkele weken op een sterk volk geparkeerd. De kasten zijn simpel gescheiden met een moerrooster en het bovenste volk profiteert dan mee van de warmte van het onderste sterkere volk.

Thuis heb ik in de serre al meerdere groenten voorgezaaid. voorzaaien serre zaaien in serreaardappelen voorkiemenDeze kunnen dan op het einde van de maand worden geplant in de moestuin: peulerwten, labbonen en vroege kolen. De uien en sjalotten moeten zo snel mogelijk in de moestuin worden gezet. Deze moet echter nog worden gefreesd. Ik heb vandaag wel de aardperen opgehaald en gepoot op andere plaatsen. Door het uittrekken van de verdroogde stengels heb ik meerdere kilo’s bekomen en op dezelfde plaats zitten er nog voldoende in de grond om het volgende jaar weer een productie te geven. De opgehaalde knollen heb ik gebruikt om een windscherm te creëren langs de noordzijde van de moestuin en een afgesloten scherm langs de beek. 

Ik had nog enkele pastinaken staan in een vakje van mijn vierkantemetertuintje en die heb ik vandaag gerooid.

pastinaak

 Toch wel de moeite voor zo’n klein tuintje. Op het terras was de bovenste laag stenen na twintig jaar sterk aangevreten door erosie. De voegen vielen er uit en de stenen op de hoeken kwamen los. Om dit te herstellen, koos ik voor betonnen boordstenen van 20 en 30 cm. Dit muurtje kan er nu weer 20 jaar tegen.keermuur terras