Winter of voorjaar

De winter begint er maar niet aan terwijl de eerste tekens van de lente zich al laten zien. De vroegste krokussen laten hun kleur zien en de krulhazelaar begint aan zijn bloei. Maar toch zijn de mannelijke hazelaarkatjes nog niet open en blijven zelfs de winterakonietjes nog dicht. Dit zal zo wel normaal zijn, maar wat zeker niet normaal is, zijn de mosterdplanten die nog in bloei staan en blijkbaar nog geen vorst hebben ervaren.eerste krokussenHamamelispaarse dovenetelmosterdwinterakonietkrulhazelaar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor de volgende winterperiode heb ik me in elk geval al voorzien. De mede die ik in november heb opgestart met honing van 2013, heb ik namelijk voor de eerste keer overgeheveld. De gisting was praktisch tot stilstand gekomen. Het grotere vat van 30 liter is nu verdeeld over een van 25 liter en een van 4 liter. De rest heb ik gefilterd in anderhalve fles voor directe consumptie. mede overhevelenmede overgeheveldmede gefilterd