Hygiëne in imkerij

Af en toe geef ik een lezing over hygiëne rond het bijen houden. Dan heb ik het onder andere over het gebruik van hitte ter ontsmetting. Eerst moeten alle vuile brokken worden verwijderd door afkrabben en/of schuren. Pas als het oorspronkelijke materiaal bloot gelegd is, kan er een ontsmetting worden doorgevoerd. Mijn houten kasten ontsmet ik bijvoorbeeld met de hitte van een vlam. Natuurlijk kan dit niet met kunststofkasten. Ook was kan deze hitte niet verdragen. Een iets lagere temperatuur dan een vlam is bijvoorbeeld de hitte van stoom. Hierdoor kunnen we wel perfect was smelten en tegelijk van eventuele kiemen ontdoen. Vermits het smelten van een ganse bak met ramen toch snel een klein uurtje duurt, is dit zeker ook ontsmettend op het hout van de ramen en de binnenkant van de kast. Vandaag heb ik twee kasten gereinigd die leeg bleken. De kasten waren nog loodzwaar van het voer en de mooiste voerramen heb ik daarom maar ingevroren. Ze kunnen dan binnen enkele weken nog worden gebruikt. De andere ramen heb ik gesmolten zoals in het hiernavolgend filmpje is te zien. In de eerste kast heb ik ook de dode koningin gevonden en enkele cellen verzegeld broed, doch minder dan 1000 bijen. Veel te weinig dus om zich te kunnen verwarmen. De tweede kast had wellicht een paar honderd bijen meer, maar hier heb ik geen koningin kunnen vinden. Alle kastdelen staan ondertussen weer blinkend te wachten op het volgend seizoen. Ik maak mijn filmpjes met de smartphone, mijn fototoestel en soms zelfs met de de actioncamera of de wildcamera. Het zijn dus zeker geen high-end toestellen en dat merk je soms. Vandaag heb ik voor het eerst enkele shots achter elkaar gemonteerd met Windows Live Movie Maker en dat ging eigenlijk vrij vlot. We gaan dat meer moeten doen.