Zoeken van de koningin

In het ABJ van 1997 is een vergelijkende test verschenen tussen drie methodes om de koningin snel te vinden. De algemene methode om elk raam te bekijken tot men ze tegenkomt, het afschudden van alle ramen in twee lege bakken op een omgekeerd deksel en een koninginnenrooster tussen de twee bakken en als laatste het beroken via het vlieggat waarbij men de koningin hierna bovenin vindt tegen het binnendeksel of op de bovenste ramen, waar men ze dan afschudt. De drie methodes werden uitgevoerd door dezelfde personen en de methodes werden zoveel mogelijk gestandaardiseerd.  De tweede methode werd ook gebruikt samen met beroken om de bijen sneller naar de onderste bak te sturen. De koninginnen waren gemerkt en geknipt. Via beroken had men slechts 79 seconden nodig, via het afschudden 150 seconden en door de ramen een voor een te bekijken 226 seconden. Een lege broedbak, een lege honingbak en een koninginnenrooster ga ik in elk geval als reserve achterhouden.