Eerste winterprik

De koude dagen met regelmatig nachtvorst zijn aangebroken. Alle voorbereidingen zouden nu moeten klaar zijn. De serre is geïsoleerd met driedubbel bellenplastic en de kachel staat ingesteld op 5°C. Hierdoor moet het weer mogelijk zijn om de mediterrane potplanten door de winterperiode te halen. De rijpe citroenen heb ik gisteren geschild om een limoencello te maken. Wellicht ga ik eerder een limonmiello maken en er honing in verwerken.

Het apideakastje heb ik in de buitensauna gezet. Hier zal het niet snel vriezen en het is er pikdonker. Ik mag natuurlijk niet vergeten om ze even buiten te zetten als ik de sauna wens te gebruiken.

De grote volken hebben momenteel nog geen isolatie op liggen, de bodemschuif is verwijderd en we hebben de eerste vorst achter de rug. Binnen drie weken zouden mijn volken moeten broedloos zijn om de winterbehandeling door te voeren. Het weekend van 8 december staat hiervoor alvast gereserveerd. Mocht het weer echt niet meezitten, heb ik nog twee weekends vooraleer de dagen weer beginnen te lengen en de koningin begint te leggen. De bodemschuif gaat er terug onder tijdens de behandeling. De isolatie onder het deksel leg ik pas met Nieuwjaar als ik de kasten weer ga wegen. Maar vandaag heb ik wel de reisroostertjes van de vliegopening volledig opengezet. Hierdoor is het voor het volk alvast gemakkelijker om dode bijen buiten te werken en gaat de vliegopening niet zo snel verstoppen.