American Bee Journal

Vorig weekend enkele jaargangen opgehaald van het American Bee Journal. Ik hoop veel te leren van deze oude magazines. Bedankt meneer Schotanus! De actualiteiten in oude maandbladen zijn weliswaar verouderd en soms zelfs lachwekkend, maar de echte tips and tricks blijven het natuurlijk doen. Ik heb momenteel de eerste jaargang doorgenomen, het jaar 1993. De interessante weetjes worden genoteerd om later snel terug te vinden. Wat heb ik zoal gevonden? De tips uit 1993 die ik ga onthouden:

Tip 1: Een klein vlieggat bij een jongvolk is snel gemaakt met een stuk karton dat de ganse vliegopening afsluit op een klein gaatje na. Met een paar duimspijkers wordt het op zijn plaats gehouden. Naarmate het volk groter wordt en zich beter kan verdedigen, knagen ze de opening zelf zo breed als ze willen.

Tip 2: Zelfbouwers kunnen gemakkelijk een dak voorzien van een gegalvaniseerde plaat. Een stuk schoorsteenpijp van de juiste diameter doorzagen en platslagen, is zelfs met twee linkerhanden goed te doen.

Tip 3: Als de dag voor het slingeren, eventueel bij het plaatsen van de bijenuitlaat, de honingzolder over 180° wordt gedraaid, ruimen de bijen alle wasbruggen op en is er veel minder gesmos met honingdruppen op de stand bij het afnemen van de honingzolders.

Tip 4: Een compressor met spuitpistool maakt minder lawaai dan een bladblazer om honingzolders leeg te blazen. De tipgever plaatste de honingzolder voor de bijenstand op een speciale bak. De bodem liep schuin van achter naar voor en de voorkant bleef open. De bijen werden simpel naar beneden geblazen en konden via de schuine bodem en de open voorkant terug naar de kast vliegen. Dit systeem met mijn generator, compressor en een lange luchtdarm ga ik zeker proberen volgend jaar. Ik wil de motor zo ver mogelijk van de bijenstal kunnen plaatsen. De honingoogst is zo al stresserend genoeg voor de bijen. Mensen met hun bijenkasten aan huis hebben natuurlijk geen problemen met stroomvoorziening en hoeven geen lawaaierige generator mee te sleuren.

De demonstratiekast is klaar voor volgend jaar. De verwijderbare zijpanelen kunnen dienen als reclameborden aan een honingkraampje. En ik hou duidelijk niet van camouflagekleuren. Bijen zijn namelijk niet agressief en hoeven dus niet te worden weggestopt. Een kast in barbie-roze vind ik er toch wat vriendelijker uit zien dan in GI-Joe-groen. En vermits de leeftijd van de gemiddelde imker best wat lager mag, is dit misschien ook een manier om kinderen nog meer te inspireren.

demonstratiekast