winterafdekking kasten

Momenteel zijn de voerbakjes verwijderd. Omdat op het imkerforum onlangs nog een discussie was opgestart over de keuze voor een dekkleedje tegenover dekplastic, heb ik me voorgenomen om een testje te doen. De stand van het waterbroek is de natste en de koudste en daar is vermoedelijk ook het meest te vrezen voor condensatie tegen het plastic. Dit vocht kan natuurlijk wel dienen als watervoorziening voor de bijen, maar kan ook zorgen voor beschimmelde kantramen. Op deze stand ga ik dus deze winter geen plastic gebruiken. In plaats hiervan heb ik de voederplank laten liggen en op het voedergat een stuk dweil geniet. Hierdoor kan wel het vocht ontsnappen, terwijl de warmte toch wordt tegengehouden. En als het voor de bijen niet in orde is, kunnen ze dit doekje dichtpropoliseren. Isolatie onder het dak leg ik natuurlijk pas na nieuwjaar als er nieuwe broedaanzet is. In het najaar moet het broed eerder worden stopgezet bij invallende koude. Op de stand in Gerhagen heb ik wel een plasticvel gelegd. Door hierboven de voederplank te leggen, tracht ik de bijenruimte te behouden tussen het plastic en de raampjes. We zullen in december bij de winterbehandeling hier nog eens op terugkomen. Ik verwacht dat een doorzichtig plastic iets handiger is ter controle en minder kabaal maakt dan het openwrikken van de dekplaat. Maar alvorens mezelf een mening te vormen, ga ik simpel even testen.