Kunstzwermen

Ik ging enkele naakte zwermen maken tijdens de honingoogst. Jonge bijen uit de honingzolders met een jonge, leggende koningin op waswafels en behandeld tegen varroa. Zoals de rotatiemethode van Celle. Zondagmorgen begonnen met de volkscontrole en er kon inderdaad worden geoogst. Eerst nog even de apidea-dames bekeken: de drie gemerkte en geknipte koninginnen, waren inderdaad goed aan de leg. Ik zou dus ook drie naakte kunstzwermen kunnen maken met jonge bijen uit de honingzolders. Ongeveer 2 kg bijen per volkje. De jonge bijen worden nog in de emmer besproeid met oxaalzuur. Hierna kieperde ik de bijen in een honingbak tussen twee reisroosters. De koningin werd er dan bijgehangen in een kluisje met een deegstop en tape als afsluiting. Deze improvisatiekooi werd koel in de schaduw gezet tot ’s avonds na het slingeren. Na het terughangen van de uitgeslingerde ramen, heb ik het kluisje tussen 5 waswafels gehangen in een nieuwe broedkamer. De tape werd verwijderd en de bijen kunnen dus de voederstop verwijderen om de koningin te bevrijden. Hierbij ook nog een vol raam voer meegegeven en siroop opgezet. De bijen heb ik in de lege honingkamer geplaatst op een bodem. Hierboven kwam dan de broedkamer met de konigin. De bijen gaan dus naar de koningin in plaats van andersom. Ze waren al wel vriendelijk tegen haar. Het kluisje hing echt tussen de bijen en ze lieten zich zachtjes hiervan wegvegen. Naar het schijnt bijten ze zich stevig in het kluisje vast als ze de koningin agressief benaderen. Dat zag er dus al goed uit. De vliegopening bleef gesloten tot deze avond. Nu heb ik vanavond de vliegopening op een dubbele bijbreedte gezet en de bijen zaten zodoende 2 nachten opgesloten. Ze zijn geharmoniseerd en ze vliegen niet meer af. Volgend weekend zal ik het kluisje verwijderen en wellicht nog later een controle doen. Ik zou niet willen dat ze deze koninginnen inballen door een te vroeg rommelen in de kast. De onderste honingkamer haal ik dan ook wel weg. Natuurlijk dien ik om de andere dag wat voedersiroop bij te geven.