Tuters

Vanavond weer gaan luisteren aan twee kasten naar een tutende koningin. Nog niks. Ten laatste dit weekend loopt er een jonge konigin uit en als ze kwakende koninginnen hoort, die nog in de dop zitten, zal ze de volgende dag willen afzwermen. Ik zal dan die avond echter alle resterende doppen breken en de zo uitgelopen koninginnen verplichten om het ’s nachts uit te vechten in plaats van met de helft van het volk te vertrekken. Momenteel staat er een perceel phacelia in bloei, een stuk bladrammenas en een stuk koolzaad. De sneeuwbesstruiken gonzen van de bijen, net zoals de braamstruiken. Er is nu ruim voldoende dracht en de linde en de tamme kastanje moeten nog beginnen. Ook de liguster komt er nog aan. Wellicht moet ik dit weekend weer een deel verzegelde ramen afnemen om te slingeren. Ik zal er van profiteren om wat kunstzwermen te maken van de jonge bijen uit de honingzolders met de jonge leggende koninginnen uit de apidea’s. Althans als ik dit weekend wat tijd kan vrijmaken om dit te bewerkstelligen. Zaterdag begin ik namelijk aan de isolatie en afwerking van de zolder. We zien wel hoe vlot dit allemaal verloopt.