Broedafleggers

Drie broedafleggers van begin mei doen het ondertussen uitstekend. Ze hebben al op drie platen verzegeld broed en hebben ondertussen al waswafels bijgekregen. De vierde is echter darrenbroedig. Dit volk wordt nog deze week op een avond afgeveegd op een goede 100 meter van de stand. Met de twee erbij, die geen koningin hebben opgetrokken, haal ik in dit gek voorjaar toch nog drie op zes. De twee broedafleggers die pas eind mei zijn gemaakt, heb ik nog niet gecontroleerd op leg. Als de rest nu verder lukt, de twee broedafleggerfs en de drie kunstzwermen, heb ik mijn acht jonge volkjes al voor volgend jaar. De produktievolken van dit jaar hebben al voor een groot deel een nieuwe, jonge koningin, of ze zijn er mee bezig. De twee volken die vorige week gesloten doppen hadden, hebben deze avond getuut en gekwaakt. Ik heb de broedkamers geopend en de andere doppen gebroken. Enkele mooie koninginnen heb ik eveneens laten inlopen.  Drie in de ene en slechts een in de andere. In deze kast waren wel nog zeer veel open doppen. De rijpe gesloten en de uitgelopen dop stonden mooi in het midden als wisseldoppen voor een stille moerwissel. En er waren toen naast de gesloten dop ook nog eitjes. In de kast zat dus ook nu nog veel onverzegeld broed. Wel geen eitjes meer of jonge larfjes. Het lijkt er op dat na het sluiten van de wisseldop, het volk plots toch nog heeft besloten om te gaan zwermen. Dit waren echt meer dan tien zwermcellen aan de randen van de ramen. In elk geval zullen ze het nu moeten doen met de koningin die de volgende nacht overleefd. Van de 11 oudere koninginnen zijn er momenteel al 9 verdwenen. Twee met een wisselcel, een met redcellen na het maken van een koninginnenaflegger en de rest met zwermcellen. De koningin die ik toevallig tegenkwam in mei zit in een aflegger. Bij een stille moerwissel hoef ik de oude koningin niet te zoeken en bij een afkomende zwerm loont het knippen van de koningin. Kom ik vanaf juli de jonge koningin tegen, wordt ze gemerkt en geknipt. In de apidea’s en de broedafleggers is ze gemakkelijk te vinden en wordt ze bijgevolg ook sneller gemerkt.