Controle Segebergers

Vandaag de segebergers nog eens gaan controleren. De eerste had nu eindelijk een leggende koningin, maar geen plaats meer in de kast. Letterlijk alles hadden ze volgedragen. Op de enkele cellen met eitjes en larven na, stak alles vol nectar. De broedzolder waar ik vorige week 3 verzegelde ramen had uitgehaald, stak boordevol, maar was nu nog niet verzegeld. De bijen hingen werkeloos onder de ramen en aan de vliegplank.  De tweede kast had ook geen zwermcellen en de koningin had zelfs nog een hele plaat darrenbroed met eitjes belegd. Buiten enkele ganse platen verzegeld broed, was er hier en daar nog een handgrootte open broed. Ook dit volk had geen plaats meer. Gelukkig had mijn leerling-imker Luc de oplossing. Na een telefoontje leverde hij mij 22 waswafels en ik kon op deze manier zo een honingzolder bijgeven. Desondanks en omdat de lindebloesem nog moet beginnen, reed ik toch maar even naar Michel in Heusden en schafte me daar nog 2 broedbakken aan met bedrade ramen en 2 pakken waswafels. Deze avond ben ik die bakken dan als derde honingzolder gaan plaatsen en heb zeven nectargevulde ramen uit de onderste broedbak hierin geplaatst. zodoende heeft ook de onderste broedbak nu zeven nieuwe waswafels. We zullen tijdens het weekend wel even controleren of er voldoende ramen zijn verzegeld om lonend te slingeren.

De eerste honingoogst is binnen en ik heb hem amper 2 dagen moeten roeren na klaring. De honing was uniform parelmoer van kleur en lekker smeuiig. Ik ben juist klaar met oppotten en moet nog enkel de etiketten afdrukken.

De rest van de week ga ik even uitrusten in afwachting van enkele tuters en kwakers.