Controle bijenvolken

Dit weekend hebben we weer de volken gecontroleerd. Een kast met een uitgelopen wisseldop had nog brias en we hebben een gevonden koningin gemerkt. Niet al mijn koninginnen van vorig jaar zijn gemerkt en/of geknipt. Ik vertik het om een ganse kast overhoop te zetten om ze te vinden. Als ze verstoppertje wil spelen, laat ik ze maar doen. Deze was nog niet gemerkt en daarom heb ik nu de gevonden koningin gemerkt in de kleur geel van vorig jaar. Binnen enkele weken kom ik ze misschien terug tegen, maar als ik dan een ongemerkte tegenkom, weet ik in elk geval hoe de vork in de steel zit. Een ander volk waar ik de geknipte en gemerkte koningin was tegengekomen, heeft deze moeten afgeven einde mei in een koninginnenaflegger. Tien dagen geleden is er een dop uitgelopen en heb ik de rest gebroken en hierbij nog enkele laten inlopen. Begin juli kan deze kast worden gecontroleerd op goede legeigenschappen. Ik heb vandaag nog een controle gedaan van een kast die elf dagen geleden was nagekeken en nu zonder eitjes zat en enkele geslotenen open doppen. Koningin niet meer tegengekomen, maar nog wel alle bijen en veel honing in de zolders. Geknipt en verloren gegaan. De zwerm komt dan terug op de kast en begint verder nectar te vergaren. Ik heb nu slechts op 1 raam de doppen laten staan en heb nog 3 doppen mee naar huis genomen en in de couveuse geplaatst. Ook gisteren zijn we zo een kast tegengekomen, maar hier moet ik nog 4 ramen controleren op doppen. Dit volk werd plots steeklustig en is dan maar dichtgedaan.

Van de zes broedafleggers die zijn gemaakt op 11 mei zijn er twee afgevlogen en van de resterende vier zijn er nu drie met een prima leggende moer. De twee broedafleggers die zijn gemaakt op 25 mei en 2 juni zijn nog niet gecontroleerd.

Van de apideakastjes is er een leeggevlogen met de jonge koningin en het was, toevallig of niet, het kastje waar ik teveel bijen had opgezet. Het zullen ongeveer 2 bekertjes zijn geweest. Ze hadden evenveel en hetzelfde voederdeeg als de andere en dit  was ook nog niet opgegeten. Maar de kastjes met slechts 1 bekertje bijen doen het goed. Drie van de vier dus met een couveusekoningin en een van de twee die een gesloten dop hadden gekregen. De tweede met een dop heeft blijkbaar geen kopningin. De dames die aan de leg zijn, hebben we geknipt en gemerkt.

Naar het voorbeeld van de zwermvanger van Andre Vandervoort, heb ik gisteren mijn eigen zwermvanger gemaakt. Een plastic emmer met twee verluchtingsgaten. Het gat in de bodem gedicht met een stuk varroagaas en het gat in het deksel met een koninginnenrooster. Ik heb een kunststofrooster gebruikt, daqt ik simpel heb vastgesmolten op het kunststofdeksel. Een stukje varoagaas en een sluitklemmetje dienen om de zwerm op te sluiten voor vervoer. Eerst wordt de zwerm geschept met de emmer en hierna wordt het deksel er op geplaatst in de schaduw. Als d koningin in de emmer zit, kunnen de bijen erbij door het rooster. ’s Avonds kan de emmer dan worden gesloten en vervoerd naar de bijenstand.

zwermvanger, bodem

zwermvanger, deksel

zwermvanger, open

zwermvanger, gesloten