half april

De bloemenmengsels zijn nu allemaal ingezaaid. Het aanrollen met de tuinrol van 50kg bleek een prima workout. Het zweet stond in mijn botten. Ik heb ondertussen ook de meeste volken gecontroleerd. Eén volk zonder broed en geen koningin gezien. Die ga ik volgende week nogmaals controleren. En een ander volk had naast nog enkele verzegelde cellen werksterbroed, ook drie verzegelde koninginnendoppen. Dit volk heeft dus ergens vorige week haar koningin verloren en ze proberen zich zo te redden. Maar er zijn vast nog geen darren voor een succesvolle bevruchting. Dit volk zou zelfs dan pas eind mei nieuwe groei kunnen vertonen.  Het volk staat echter op de testbodem voor het mierenzuurproject van de provincie Limburg. Ik ga dus een nieuw volk op die bodem zetten. Van de twee segebergerkasten die ik heb geplaatst in de tuin bij een klant, kan ik bij één kast geen koningin of broed meer vinden. Dit was een kast waar vorige maand vrij regelmatig een dar op de vliegplank verscheen. Moesten er eierleggende werksters in dit volk zitten, had er nu ook nog darrenbroed moeten aanwezig zijn. Wellicht was de driejaarse koningin darrenbroedig geworden en heeft ze er uiteindelijk het bijltje bij neergelegd. Deze kast ga ik volgende week opruimen en de vele ramen voer en stuifmeel die ze al hebben opgehaald, kan ik dan bijhangen in de andere kast waar wel een mooi broednest aanwezig is. Het uiteindelijke uitwinteringsresultaat zijn voor mij toch 16 van de 16 volken die de winter zijn doorgekomen. Alleen is er een volk doodgeroofd en zijn er 3 koninginnen gesneuveld. Deze verloren volkeren tel ik niet mee als verdwijnziekte. Het volk was niet verdwenen tijdens de winter en ze waren ook niet de hongerdood gestorven. Slechts die ene gekroonde bij tussen al die honderden die in de winter sterven, bepaalt hier het uiteindelijk resultaat. Maar het is dan wel de koningin waar er maar één van in elk volk zit. En daarbij kwamen deze verdwijningen vroeger waarschijnlijk ook voor.  Een van de drie koninginnen was 3 jaar oud. De andere twee waren van vorig jaar. En één hiervan is pas recent gestorven, want er staan naast verzegeld broed ook 3 gesloten doppen op de ramen. Het volk dat begin april is doodgeroofd, verwijt ik mezelf. Teveel kasten op een plaats waar in dit abnormaal koude voorjaar geen dracht is. Op die enkele mooie dagen hebben ze wel kunnen uitvliegen en hebben zo elkaars voorraden gevonden. Mocht er in maart een beetje dracht zijn geweest, was dit volgens mij niet gebeurd. Ik ga in Gerhagen volgend jaar in elk geval minder volken overwinteren. Mijn doel heb ik echter wel bereikt. Ik heb 8 mooie produktievolken met reeds een honingzolder. Nog twee jonge volken op 7 ramen en twee segenbergervolken waar ik een Kempische broedbak heb opgezet om ze over te zetten. Voor de zomerdracht zouden deze volken alle vier moeten klaar zijn.