Bijenmarkt

Vanmorgen naar Houthalen-Helchteren voor de bijenmarkt. Ik had zo het gevoel dat ik weer voederdeeg moest bijkopen. Het was er omstreeks 8.30u al behoorlijk druk. Buiten op de speelplaats van het Don Bosco-instituut werden bijenvolken verkocht met prijzen tot 260 euro. Een teken dat er een aantal imkers op zoek zijn naar vervanging van hun verloren volken en ook dat er nog steeds imkers in slagen om teveel volken te overwinteren. Binnen heb ik dadelijk 25 kg apifonda gekocht en wat zaaigoed: 200g bernagie, 1kg mosterd en 1kg boekwijt. Het was er weer een gezellige drukte.

Rond de middag was de temperatuur al gestegen tot 6graden en ik ging de pakken voederdeeg verdelen. Enkele volken hadden hun pak bijna leeg en die kregen een nieuw pak. Eén volk was echter verdwenen. Ik had enkele dagen geleden al gemerkt dat ze geroofd werden en had toen een pol gras voor het vlieggat geplaatst. Nu waren de ramen compleet leeg. Alleen het pak apifonda was nog slechts voor de helft aanwezig. Ook voor een andere kast was het te druk en inderdaad waren de rovers nu hier bezig. Het volk zat mooi onder het pak apifonda, doch de voederramen aan de kant werden compleet leeggehaald. Ik heb dadelijk alle vlieggaten op 1 bijbreedte gezet en een plaat voor alle vliegopeningen. roverij

 

  Deze avond heb ik dan de rovers verhuisd. Ik had al enkele adresjes gekregen om volken te plaatsen. Via een advertentie in de wachtkamer ben ik op zoek naar plekjes met stuifmeel voor enkele volken. Ik had hierop enkele reacties gehad, en één locatie was zeer veelbelovend op dit moment wegens een overmaat wilgenkatjes. Hier heb ik dan 2 volken geplaatst. Hopelijk is nu de roverij op de hoofdstand onder controle. Het wordt nu echt dringend voor de bijen om wat nectar en stuifmeel te halen. Alleen water aansleuren om het voederdeeg op te kunnen nemen, kunnen ze natuurlijk niet blijven volhouden. Ik heb momenteel al 30kg apifonda op de kasten gelegd. Laat ons dat toch maar relativeren. Voor het grootste part voorzien de bijen zichzelf van voedsel en leveren ze zelfs de overrtollige honing. Al mijn andere huisdieren eten constant op mijn kosten en leveren slechts het plezier van hun aanwezigheid. Voor die extra suikers in dit abnormale voorjaar gaan we dus niet zeuren.

Ik heb de titel van mijn blog veranderd en deze naam ook gebruikt aan mijn stand.naambord