April

Deze maand gaan we er invliegen! Hoewel we dit jaar zeer slecht bedeeld lijken te worden door de weergoden, is het begin van de maand april toch het echte begin van de lente met veel bloeiende planten. Normaal konden we omstreeks half maart de kasten al eens controleren bij een temperatuur van 15 graden, maar dit jaar zou de voorjaarscontrole wel eens een ganse maand kunnen opschuiven. En er is deze maand nog zeker geen standvastig weer te verwachten. De aprilse grillen zullen we moeten ondergaan. De imkers zowel als hun bijen. Het ruimte geven aan de volken dient nu te gebeuren zodra het weer dit toelaat. Maar belangrijk zijn dan de voorspellingen voor de volgende dagen. Ook dan zou het best mooi weer zijn. Want bij een koudeprik moet de extra gegeven ruimte worden opgewarmd door het volk. Zelfs bij het geven van een darrenraam en waswafels in de broedbak hou ik rekening met het weer van de volgende dagen. Bij het begin van de kersenbloei, als die er tenminste komt, moeten ze natuurlijk hun honingzolder krijgen. Vorig jaar heb ik er nog wel een krant tussen gelegd omdat het toen veel te koud was. Vermoedelijk is de krant dit jaar ook weer nodig. Bij deze eerste voorjaarscontrole vervang ik twee voederramen door het darrenraam en een waswafel. Het darrenraam op plaats 2 aan de linkerkant en de waswafel naast het broednest langs de rechterkant. Overhangen van ramen om volken te harmoniseren is niet aan mij besteed. Uit hygienisch standpunt waag ik me hier niet aan. Alleen als het volk groot genoeg is, krijgt het een uitbreiding met een honingzolder en eind april-begin mei,  worden er alleen van deze volken broedafleggers gemaakt voor het volgend jaar. Op deze manier zou ik de zwakke voorjaarsvolken volgens mij uitselecteren. Momenteel ben ik nog volop aan het bijvoeren met voederdeeg. Als ik een honingzolder opzet, vul ik deze centraal met zes uitgewerkte honingramen en langs beide kanten drie waswafels. Het voederdeeg wordt dan verwijderd. Mijn voederdeeg zelf maken met honing doe ik niet. Wellicht krijgen in dit slechte voorjaar niet alle volken tegelijk hun honingzolder. Natuurlijk is dit niet te doen voor professionele imkers maar met mijn acht productievolken moet dit toch te doen zijn. Vanaf de voorjaarscontrole werk ik ook weer met een sluier en handschoenen. Ik hou niet van propolis op mijn handen en een steek op mijn hoofd vind ik er echt niet ‘cool’ uitzien. Om al maar te zwijgen van een prik in mijn oor. Ik ga regelmatig op kastcontrole met de motor en na een oorprik is het dragen van een motorhelm echt geen pretje. Deze maand wordt ook het koninginnenrooster weer bovengehaald. Het komt tussen de broedbak en de honingzolder om broed te voorkomen in de honingramen. Over het koninginnenrooster heb ik nog iets interessants gevonden. Door het gebruik van een rooster zonder kader is de bijenruimte veel beter te respecteren en is er veel minder wildbouw aan het rooster. De roosters in een kader moeten natuurlijk om deze reden steeds met de dunste kant naar onder worden gelegd. Ik heb ze weleens per ongeluk verkeerd gelegd en dat is bij de volgende controle steeds duidelijk merkbaar aan de wildbouw aan het rooster.