Wintereinde

Wellicht gaat de lange winter nu toch naar zijn einde. Vanmorgen waren 3 merelmannetjes zich in de tuin aan het uitsloven tegenover 2 vrouwtjes. Wat een kabaal! Tijdens hun vechtpartij, vlogen ze bijna frontaal op mij in. In de serre stonden gisteren nieuwe bloemen open: ijsbloemen.

ijsbloemen

Vermits het extra koud zou worden en de isolatie al is verwijderd, had ik een petroleumvuurtje bijgezet.

serre, verwarming

Het bleef zelfs 6 graden. De electrische verwarming is op deze manier zelfs niet nodig geweest. De tussengeschakelde termostaat hiervan staat ingesteld op 5 graden. De warmte van een verbrandingskachel geeft natuurlijk meer vochtigheid dan een electrisch vuurtje en dat zal wellicht de reden zijn van de ijsbloemen. Er is trouwens gisteren goed verlucht, want in de namiddag gingen bij een serretemperatuur van 28°C de dakvensters volledig open.

Aan de bijenstand waren dan weer de mezen aan het zingen. Aan bijna elk nestkastje zat een mannetje zijn mooiste ‘lied’ te zingen. Ook hier zal het dus snel gaan. Zelfs de narcissen gaan binnenkort open. Maar binnen 2 weken is het al Pasen en het zijn tenslotte ‘paasbloemen’. De wildcamera heeft de voorbije dagen weer enkele reetjes gefimd.

Het vrouwtje heeft blijkbaar een goed gevulde buik. Ik ben eens benieuwd of ze in de vroege zomer zich laat filmen met haar jongen.