Geen bijen in de stad!?

Met de overvol bedrukte kranten van het voorbije verkiezingsweekend, was het artikel me wat ontgaan. Vandaag kreeg ik echter een mailtje doorgestuurd van haar vader om haar petitie te ondertekenen. Waarover gaat het hier? Nele Schouteden uit Tienen is een gediplomeerd imker en mag van de stad Tienen geen bijenvolken houden wegens een onduidelijke drogreden.

Hier de mail van haar vader:

Hoi allemaal

 

Namens mijn dochter Nele zou ik je willen vragen om haar petitie te willen ondertekenen (en deze mail te willen doorsturen naar vrienden en kennissen).

 

http://www.petitiesonline.nl/petitie/bijen-in-de-stad-geen-probleem/622

 

Even schetsen waar het om gaat:

 

Nele heeft met veel inzet en motivatie haar diploma van imker behaald en het is haar grote droom om (een beperkte hoeveelheid) bijtjes te houden achteraan in haar tuin in Tienen.

 

Met veel enthousiasme en in de wetenschap dat er in veel steden al met succes en zonder probleem bijen gehouden worden, zowel in België (Leuven, Antwerpen, Brussel, Gent, Geel) als in het buitenland (Londen, Parijs, New York, Amsterdam) heeft ze deze zomer hard gewerkt om haar tuin bijvriendelijk te maken. Haar imker-peter heeft haar al een bijenvolkje kado gedaan.

 

De bijtjes veroorzaken niet de minste overlast: zij vallen geen mensen lastig en zoeken enkel bloemen op, dus geen voedsel (in tegenstelling tot wespen). Steden zijn tegenwoordig bij uitstek geschikt voor het houden van bijen, omdat in de stad nog heel wat onbespoten bloemen te vinden zijn (wat in landbouwgebieden niet meer het geval is). Bijen zijn ook onmisbaar voor het in stand houden van onze natuur.

 

Wat is dan nu het probleem? Blijkbaar is Nele de eerste imker in Tienen… De Stad heeft haar (onverwacht) de vergunning geweigerd, niet omwille van technische redenen (afstand of afmetingen), maar omwille van de ongegronde vrees van enkelen voor overlast. Ze is er het hart van in. Ze wil nu in beroep gaan en daarvoor alle mogelijke middelen inschakelen om de overheid te overtuigen (waaronder deze petitie).

 

Alvast heel erg bedankt voor jullie steun!

Groetjes

 

 

Volgens het artikel in Het Belang van Limburg zegt de schepen van leefmilieu Marc Soens (sp.a) dat hij niet weet hoe een bij zich gaat gedragen als ze uit haar natuurlijke habitat wordt gehaald en dat hij daarom negatief heeft geadviseerd. Wat voor een gelul is dat nu weer! Een bijenvolk in een korf of kast, tussen de bloemen en gehouden door de mensen in hun nabije omgeving, lijkt me zowat de meest natuurlijke habitat van de bijen. In de oudheid hield de mens al bijenvolken. Maar wellicht waren er toen nog geen bange regelneven in de politiek. We kunnen alleen maar hopen dat een stadsbestuur zoals dat van Tienen, met toch een zekere landbouwachtergrond, zich even bezint en op haar beslissing terugkomt.

Mensen, als je graag een potje honing lust en wilt blijven genieten van een mooie fauna en flora, teken dan als de bliksem de volgende petitie: http://www.petitiesonline.nl/petitie/bijen-in-de-stad-geen-probleem/622