20ste Vlaams Imkerscongres

Het congres zit er weer op. Dit jaar ging het over apitherapie: de heilzame werking van bijenprodukten. In de voormiddag was er een voordracht over de wondhelende werking van honing bij onze huisdieren, een voordracht over de wondhelende werking bij mensen en een voordracht over de werking van propolis. Zeer interessante zaken opgestoken. Tijdens de middag genoten de meer dan 700 deelnemers van een lekkere barbecue. Hierna was er de mogelijkheid om een workshop te volgen over het gebruik van honing en een workshop over het gebruik van propolis. In de fraai gerestaureerde tiendenschuur van de Herkenrodesite, waren in de namiddag verschillende standen te bezichtigen die trouwens morgen tijdens het honingfeest ook nog zijn te bekijken. Er was een honingkeuring, een verkiezing van de beste uitvinding en een verkiezing van het beste honingetiket. De experimentele bijenstand van Herkenrode was natuurlijk ook open en iedereen kreeg een vrijkaartje voor een bezoek aan de plantentuin. De ganse dag waren de weergoden ons gunstig gezind. Hopelijk is dat ook morgen het geval als het grote publiek op bezoek komt. Er is voor elke bezoeker zelfs een potje honing voorzien dat gratis wordt uitgedeeld.

Herkenrode

’s Morgens was de zon er nog niet bij en was het nog frisjes. De abdijsite ziet er elke keer dat ik er kom wel mooier uit. De renovatie lijkt bijna voltooid. Echt een leuk ideetje voor een uitstap.

 

 

barbecue Tijdens de middag werden er meer dan 700 hongerige magen gespijsd. Al bij al toch een prachtprestatie.

 

 

 

Experimentele bijenstand HerkenrodeDe experimentele bijenstand is zeker een bezoekje waard. Deze is trouwens in het seizoen elke zondag te bezoeken en wordt door de Limburgse imkerverenigingen dan opengehouden volgens een beurtrol.

 

 

zwermvangerEen zeer verdienstelijke uitvinding volgens mij. Een zwermvanger. De prijs voor de beste uitvinding ging naar een wasrasp. Hierdoor gaat het smelten van een wasblok beduidend sneller met dus een veel lager energieverbruik.

 

 

honingkeuringDe resultaten van de honingkeuring. Vooral de verscheidenheid aan etiketten vond ik de moeite.

 

 

 

Resultaat honingkeuringHet resultaat van mijn ingediende crèmehoning.