Phaceliaveld

DSC_0077.jpgVermits het phaceliaveld volledig was uitgebloeid en de aardappelen ook waren gerooid, heb ik ales gemaaid en gefreesd. Hierna heb ik het perceeltje ingezaaid met mosterd. Deze bodembedekker verdwijnt volledig na de eerste vorst en hoeft dan ook niet te worden verwijderd. En misschien komt ook het phaceliazaad nog een keer op.

De bijen zijn rustig en halen nog veel nectar en stuifmeel. De volken aan het waterbroek, propoliseren enorm in vergelijking met de volken in gerhagen. Ik heb er vorige week maar een propolisrooster opgelegd en dan hebben we er nog iets aan. De laatste kempische honingramen zijn propergelikt en kunnen nu worden opgeslagen in de diepvriezer. Alleen de volken in de segenbergers meoten nog hun honingzolder afstaan. Vermits ik pas begin juli hier koninginnenroosters heb geplaatst, moest het aanwezige broed eerst nog uitlopen. Hierna hebben ze de cellen volgedragen met nectar. Alleen was er vorig weekend nog niet voldoende verzegeling.

In de kelder staan de rijpingsvaten met honing te wachten op kristallisatie. Een emmer met 28 kg probeer ik nu smeuig te krijgen. Dat lijkt vlot te gaan. Ik heb een pot voorjaarshoning nog eens fijn opgeroerd en er hierna een pot verse honing bijgedaan. Na 24 u duchtig geroerd en de hoeveelheid weer verdubbeld. Na 24 u weer duchtig roeren en de hoeveelheid nogmaals verdubbeld. Zo behaal ik op een kleine week een volle emmer fijngekristalliseerde honing. Een 50kg vat ga ik niet roeren tot de kristalisatie begint en het andere 50kg vat ga ik dagelijks roeren tot kristallisatie. Ik ben benieuwd welke behandeling volgend jaar nog navolging gaat krijgen.