25 juni 2012

In de serre de eerste witte vliegjes opgemerkt. Ik heb dan toch maar besloten om de sinaasappelstruik en de laurierboom buiten op het terras te zetten. De regenbui van gisterenavond heeft ze blijkbaar deugd gedaan. De jonge vijgenboom in de serre heb ik laten staan. Hij heeft namelijk al een aanzet van 2 vijgen en ik zou ze willen vergelijken met de buitenboom die nog steeds geen aanstalten maakt om vijgen aan te maken. Vorige week heb ik zijn takken op 5 bladeren gesnoeid en nu gaat de boom normaal in de meeste okselknopen een vijg aanzetten. Alleen zijn we momenteel een paar weken later dan normaal en de vijgen zullen nu minstens tot half oktober mooi weer moeten krijgen om nog voldoende af te rijpen.

De eerste tomaten in de serre en papika’s beginnen te verkleuren. Weldra kan het oogstfeest beginnen.

Ook aan de bijenstand beginnen de aardappelen rooiklaar te komen. Vorige week enkele planten gerooid en de eerste aardappelen op tafel zijn een feit. De groententuin aan de bijenstand was misschien geen goed idee. De rode bietjes zijn afgeknaagd door vermoedelijk insecten: gewoon gelijk met de grond in tweeën geknaagd. En de peulerwten zijn verstikt onder de vogelmuur. Een plant moet al een reuzengroei vertonen om in deze grond te overleven. De alant, de agastache, de muntsoorten, de rabarber, de kardoen, zonnebloemen, courgettes en een gigantische vingerhoedsplant, kunnen het hoofd boven het onkruid houden. Misschien volgend jaar toch eens proberen op een stuk wortelfolie.030612 047.jpg