27 juni 2012

Vandaag het darrenbroedig volk afgeslagen. Blijkbaar was er iets mis met de koningin . Ik heb ze niet gevonden en misschien waren het dus wel leggende werksters. Beide mogelijkheden kunnen echter niet voortbestaan en daarom heb ik ingegrepen. Eerst werd de honingzolder opzij gezet en de broedbak gesloten. De ganse broedbak heb ik weggenomen en vervangen door een nieuwe broedbak. Ik heb de laatste stuifmeelramen die ik nog had liggen er in gehangen en voor de rest gevuld met waswafels. De honingzolder heb ik terug bovenop gezet, waarna ik de broedbak 100 meter verder tussen de struiken heb afgeslagen. Een slechte koningin of leggende werksters vliegen dan niet meer terug. Na amper enkele minuten is de nieuwe broedbak volledig bedekt met een laag bijen die langzaam hun weg naar binnen zoeken. Hierna heb ik een apidea geopend en de koningin in een kluisje opgesloten met een suikerprop en afgesloten. Ze is in het nu hopeloos moerloos volk ingehangen en morgen zal ik de sluiting verwijderen. De bijen kunnen dan de prop verwijderen en de koningin bevrijden. Maar eerst ga ik het nu broedloze volk nog behandelen met oxaalzuur. Ik spray nooit met oxaalzuur omdat ik dit veel te gevaarlijk vind. De jonge volkjes en de zwermen spray ik met melkzuur. Dit is echter een volk met een honingzolder en die druppel ik bijgevolg met oxaalzuur. Tijdens de zomer gebruik ik hiervoor hiveclean. Volgens de bijsluiter kan de honingzolder dadelijk worden teruggezet. Je kan de honingramen natuurlijk niet zelf bedruppelen. In de produktievolken die zo al zijn behandeld, zijn toch wel meer mijten gevallen dan in de niet behandelde kasten. We zullen volgend jaar wel merken of dit systeem werkt.