23 juni 2012

Vandaag de wekelijkse controle redelijk intensief gedaan. De voorbije week had ik nog wat was gewafeld en hiermee dertig broedramen voorzien van een wasraat. Naast de wasraat, had ik ook mijn bus hiveclean meegenomen voor de behandeling van broedloze volken en het merkgereedschap voor het geval ik een koningin zou ontmoeten.

Ik ben begonnen op de stand bij mijn vader. Van de vier produktievolken die er staan, waren er twee met een goed leggende koningin. Het broed was nog niet verzegeld en bijgevolgheb ik  gedruppeld met hiveclean. Een ander volk had een mooie gesloten dop, midden op een raam. Dit lijkt wel een stille moerwissel! En het vierde volk was darrenbroedig. Deze twee zal ik dus volgende week verder aanpakken. Uit alle vier volken heb ik het darrenraam verwijderd en vervangen door een waswafel. Op de stand staat ook nog een broedaflegger van eind april. Eigenlijk stonden er twee, maar er was er eentje darrenbroedig. Na afslaan op een honderdtal meter, zijn er toen een massa vliegbijen bijgekomen in de goede aflegger waardoor ik hem vandaag volledig heb kunnen volhangen met de laatste waswafels. Vermoedelijk moet hij volgende week al wat extra ruimte krijgen onder de vorm van een honingbak. Hierna ging mijn aandacht naar de drie aflegger-segebergers.De laatst gemaakte, had nog ruimte zat in zijn enkele broedbak. De twee andere hebben hun broed verdeeld over de twee bovenste broedbakken, onder een dikke krans verzegelde honing. De uitbouw van de, vorige week ondergeplaatste, derde bak is ook begonnen. Vermoedelijk kan ik eind volgende maand de bovenste bak wel broedloos en vol honing afnemen. De laatste taak hier was het nazicht van de drie apidea’s. In alle drie een leggende koningin, die ik heb gemerkt en een vleugel geknipt.

Hierna was het meer dan tijd om naar de andere stand te rijden. De vier oude volken, van vorig jaar, hebben ondertussen in drie van hen een goed leggende koningin. Ze hebben ook alle drie een honingzolder, maar dan zonder koninginnenrooster, net zoals hun afleggers in de segebergers. Het vierde volk raakte maar niet op gang en die had ik enkele weken geleden afgeslagen. In plaats van zich in te bedelen bij de andere volken, heeft er zich gedurende een ganse week een tros gevormd onder de bank, waar de kast eerder opstond. Ik vond het zo triestig dat ik deze bal bijen maar heb afgeslagen in een oude strokorf en vandaag hebben ze al twee mooie raten natuurbouw in hun nieuwe woonst. Ondertussen wordt de ganse binnenkant blijkbaar verzegeld met propolis. Ik laat ze maar hun gangetje gaan en ben benieuwd hoe ze het er vanaf gaan brengen. Op deze stand staat ook nog een broedaflegger van eind april, maar hier was geen koningin of een spoor van haar legsel in te vinden. Ik heb ze een raam gegeven met eitjes en ze krijgen dus nog enkele dagen respijt. Als ze doppen aanmaken, moeten ze verdwijnen. Dit volk is te klein en de bijen ondertussen te oud om nog iets mee te doen. Als ze geen doppen aanmaken, zal ik eens goed moeten zoeken naar de koningin. Hier staat ook nog een aflegger van begin juni die ik vermoedelijk iets te zwaar heb gemaakt en te laat een honingzolder heb gegeven. Hij had namelijk onlangs al gezwermd. Vermits ik pas enkele dagen geleden hier doppen heb gebroken, liet ik deze kast dicht. De zwerm die ik in een oude kempische kast had gedaan, met 2 waswafels en 10 lege houten raampjes, had nu eitjes op 4 uitgewerkte ramen. Voorlopig bouwen ze de was mooi in het houten kader. Ik ben benieuwd naar het resultaat. Er staan op deze stand ook nog 2 apidea’s die ik op een zesramer had gemonteerd me teen vulblok en 3 ramen: een voerraam, een uitgewerkt raam en een waswafel.De bijen waren begonnen aan de uitbouw van de waswafel en in een kastje had de koningin al eitjes in het uitgewerkt raam. De apidearaampjes zaten alle drie vol verzegeld broed. Ik heb deze dan gemonteerd in een kempisch raam en de zesramers hiermee verder gevuld. De apidea’s zijn nu dus verwijderd. De koninginnen heb ik terug laten inlopen na ze te hebben gemerkt en geknipt. Binnen 14 dagen worden ze overgehangen in een 12ramer terwijl de apidearaampjes dan zijn uitgelopen. Ze kunnen dan waarschijnlijk wel weer 2 waswafels bij krijgen.

Hierna was het tijd voor koffie… en een lekker stuk honingraat, met maagdelijke was uit de twee apideakastjes. In elk voerbakje zaten namelijk twee mooie brokken raathoning…