21 juni 2012

Vandaag heb ik de eerste potten met verse honing gevuld. Slechts 17 kg maar het is een begin. Hopelijk levert de linde nog wat op.

Gisterenavond had het afgezwermde volk na exact 7 dagen een tuter. Het getuut werd dadelijk beantwoord door een duidelijk gekwaak. De eerste uitgekomen koningin tuut en de koninginnen die nog in hun dop zitten, klinken veel doffer als ze antwoorden: het kwaken. De volgende dag vertrekt de jonge koningin dan met de helft van het volk en dit kan zo verder gaan tot het ganse volk weg is met de telkens uitkomende koninginnen. Daarom breken imkers de nog aanwezige doppen op dezelfde avond. Alle doppen heb ik verwijderd en nog 2 mooie koninginnen heb ik in de kast laten lopen. Tijdens de nacht kunnen ze het danonder elkaar uitvechten, waarna de overblijvende koningin dan binnen enkele dagen op bruidsvlucht kan. Bij het afkloppen van de ramen om geen enkele dop te missen, droop de nectar massaal uit de ramen. Ze hebben dus gisteren zeer veel binnengehaald. Ik ben hierop naar de andere stand gereden, waar enkele lindebomen staan naast de hal. Hier rook de nectar al van enkele meters naast de kasten en het gezoem van de waaierende bijen was echt fantastisch. Dit was de eerste keer dit jaar dat ik de bijen aan het werk zag op de vliegplank om de binnengebrachte nectar in te dikken. Door zo allemaal tegelijk met hun vleugels te waaieren aan het vlieggat, zorgen ze voor de noodzakelijke luchtstroming om de nectar te kunnen omzetten in honing. Het vochtgehalte in de uiteindelijke honing wordt zo lager gebracht dan 20%. Hierdoor kan honing zo lang worden bewaard.