1 Mei

Vanddag ook twee broedafleggertjes gemaakt in Gingelom. Deze twee kasten doen het daar zeer goed. Het was vandaag zeer mooi weer. De kersenplantage was praktisch volledig uitgebloeid, doch de plantage zag geel van de paardebloemen. Ze hadden al wel enkele zware honingraampjes, maar deze waren nog niet verzegeld. Laat ons hopen dat de kasten nog een week kunnen blijven staan alvorens ze naar huis komen. Wellicht hebben ze dan wel enkele potjes fruithoning om met hun imker te delen. 

Tijdens de thuisreis, bleek een bak toch niet volledig bijendicht af te sluiten. Een paar honderd bijen hebben de rit zodoende kunnen meemaken tegen de achterruit. Bij thuiskomst even werk gehad om ze uit de auto en naar de kasten achter in de tuin te krijgen. Eerst heb ik de nieuwe kasten naar de tuin gebracht en daarna de afdekplastic gebruikt als lokmiddel. Na enkele minuten zat deze plasticfolie, die de geurstoffen van hun volk bevatte, vol met de verloren geraakte bijen. Ik droeg het plastic dan naar de tuin en sloeg hem af voor de kast. Op de vliegplank bevonden zich al enkele stertselende bijen. De stertselende bij zit met het achterlijf omhoog en van de kast weg gericht. Ze wappert met de vleugels om zodoende haar geur, die ze afscheid uit klieren van haar achterlijf, in de omgeving vrij te zetten. Ze waaiert zo de herkenningsgeur van haar volk naar de buitenwereld waardoor een verloren bij haar volk kan terugvinden. De truc met de plastic heb ik zo een drietal keer herhaald vooraleer het grootste deel van de verloren bijen aan de kast gebracht waren.