Eind april

Vrijdagavond een lading Apigold afgehaald. Deze voedersiroop voor de bijen werd in Bilzen geleverd met een enorme tankwagen. Door de samenaankoop was de prijs zeer interessant. Ik had blauwe containers van 30L voorzien van een watertonkraan. De containers kwamen van een bekend koekjesfabriek en hebben slechts eenmaal gediend voor de aanvoer van een voedingsmiddel. Ze sluiten hermetisch met een deksel en een metalen spanring. 350kg achter in de berlingo zonder problemen. De suikersiroop was nog warm en zodoende reed ik met de raampjes open op de autostrade. Wat een hitte straalden die dingen uit! Thuisgekomen direkt de deksels er terug los opgezet, om te beletten dat ze te sterk vacuum zouden trekken bij afkoeling. Zaterdag heb ik dan een vaatje terug gesloten en naar de bijenstand gebracht. De voeding voor de te maken afleggers staat zodoende al klaar.

Zaterdag heb ik dan de segenbergerrompen verwijderd van de Kempische onderkasten en op hun eigen bodem gezet. In drie segenbergers zat de koningin al met enkele platen broed. Deze kasten hebben nu een onderkomen gevonden bij een andere imker. De vierde segenberger had nog geen broed en slechts weinig uitbouw op de ramen. De ganse onderbak is dan in de segenberger geveegd met de koningin en de vliegbijen heb ik even laten terugvliegen op de Kempische kast. De segenberger is dan naar de andere stand gebracht waar hij een 2L-voerbakje kreeg met de Apigoldsiroop. Ik heb ze dit alvast gegeven vermits er geen ander voer in de segenberger zat en er weinig haalbijen zijn meegedaan. De Kempische broedbakken zitten nog vol ramen voer en ramen met broed in alle stadia (brias).

Zondag de segenberger eens bekeken en het voerbakje werd druk bezocht. De bijen vlogen rond het middaguur ook uitbundig voor de kast om zich te oriënteren. De twee produktiekasten die hier staan, heb ik dan opengedaan om het darrenraat te snijden en uit de beste kast heb ik twee en van de andere kast één raam met brias gehaald. Deze broedramen heb ik, tussen 2 voerramen en afgesloten met een  een vulblok, in een nieuwe broedbak gehangen. Deze broedbak heeft ca. 2 uur boven op de honingzolder gestaan waarna ik ze op de andere stand bovenop een ander volk heb gezet. Deze broedafleggertjes hebben ook nog wat bijen uit de honingzolder meegekregen om zeker te zijn dat ze het broed goed zullen verzorgen en doppen aanzetten. Door de verhuis naar de andere stand vermijd ik vervliegen. Boven de separator profiteren ze mee van de warmte om hun broed te verzorgen. De produktievolken zijn 1 of 2 ramen broed kwijt en kregen waswafels in de plaats.

De volgende stap is nu de doppencontrole in de 4 moerloze broedbakken en de 2 broedafleggers binnen 9-11 dagen.