Controle

Gisteren de volken gecontroleerd. Darrenraat gesneden bij de oude volken. Slechts 1 segebergerromp had verzegeld broed en een honingrand. De 3 andere kasten hadden slechts een begin gemaakt met honingopslag in de segenbergerrompen. Volgende week worden ze in elk geval afgezet en de ze krijgen dan de koningin en de helft van de bijen mee. De produktiekasten bij mijn vader hebben allebei al enkele waswafels uitgebouwd in de honingzolder. De uitgebouwde honingramen die ik centraal had ingehangen, begonnen al wat gewicht te krijgen, maar ze waren nog niet verzegeld. Het darrenraam was al bijna weer uitgebouwd en er zaten al eitjes in. Dus volgende week weer uitsnijden en ze geven dan ook hun eerste broedraam en voerraam af voor een broedafleggertje. 

Vandaag naar de bestuivingsvolken gaan kijken. Enorm veel regen en zelfs hagel tijdens de rit. Ik had er wel voor gekozen om mijn regenpak aan te doen op de motor. Bij aankomst viel er een gaatje tussen de wolken en vlogen de bijen massaal. Ik kreeg er een warm gevoel van. Het grootste deel van de kersenbloei lijkt echter al voorbij. Benieuwd of ze in voldoende mate zijn bestoven met het rotweer van de laatste weken. De controle van de kasten verliep vlot. De middenste honingramen bevatten al veel glinsterende honing. De broedbak zat barstensvol bijen en het darrenraat werd uitgesneden. Volgende week dienen ze ook een broedraam en een voerraam af te staan voor een broedafleggertje.