broodrecept

 

brood

Ik bak al jaren met enkele onderbrekingen zelf mijn brood. Meestal waren de kinderen dit snel beu. Ofwel moesten ze een wit brood hebben, ofwel een donker, maar in elk geval steeds een ander dan ik had gebakken. Zoals de meesten ben ik begonnen met een broodmachine. Alles in kappen en op de startknop drukken. Na enkele jaren was dit toestel echteral  versleten en sinds het tweede enige tijd later door een kortsluiting de keukenkastjes verschroeide, durf ik dit type toestel niet meer gebruiken.

Als ik dan toch in de buurt moet blijven, kan ik het even goed in de gewone keukenoven afbakken. Tegenwoordig kneed ik het brood in de keukenrobot en bak het brood in een broodpan. Ik gebruik 450ml lauw water en in een half glas los ik een zakje droge gist van 11g op met 30g honing. Terwijl dit mengsel al voorgist, vul ik de mengbeker van de Kenwood met 30g zout, een soeplepel olie, 500g witte tarwebloem en 250g grijze bloem. Hierna giet ik het gistmengsel in de beker en de rest van het lauwe water. De eerste minuut kneed ik het mengsel op de laagste stand en dan nog enkele minuten in de hoogste stand. De mengkom wordt dan een half uur afgedekt naast de kachel gezet tot het volume deeg is verdubbeld. Deze deegbal wordt weer met de hand gekneed tot een mooie bal en in een ingevette en bebloemde bakvorm geplaatst. Het oppervlak van de bol snijd ik enkele malen in met een scherp mes en de vorm wordt weer afgedekt naast de kachel. Deze tweede rijzing duurt ongeveer een klein uurtje en naar het einde toe wordt de oven al voorverwarmd op 200°C. Het brood wordt hierin gebakken op 30 minuten.

Dit broodrecept, gebruik ik nu al jaren en in allerlei variaties. De grijze bloem kan elke soort bloem zijn en de olie kan ook elke soort vet zijn. De lekkerste olie vind ik zelf trouwens de zelfgeperste walnotenolie. In plaats van zout gebruik ik soms soepkruiden.  Als ik dit recept gebruik voor mijn pizzabodems gebruik ik alleen maar witte bloem. Deze bodems bak ik 5 minuten voor. Hierna kan iedereen zijn eigen bodem besmeren met tomatensaus en beleggen met kaas, olijven, salami, chorizo, mozarello, paprika, uienringen, champignons en  alles wat je nog kan verzinnen. Deze bodem wordt dan afgebakken op 180°C gedurende 10-12 minuten volgens ieders eigen voorkeur. Ik gebruik ongeveer 100 g deeg per bodem en de overgebleven voorgebakken bodems vries ik in voor later gebruik.

Een gedachte over “broodrecept

Reacties zijn gesloten.