Gediplomeerd imker

Gisteren diplomauitreiking gehad. Het was leuk om elkaar weer te zien. Spijtig genoeg waren er ook al onheilsberichten te horen. Zoals een beginner die nog slechts 1 volkje overhad van de 10 die hij had ingewinterd. Hij had niet echt meer de moed gevonden om dat ene volk nog te bezoeken. Het gaat dus echt niet goed met de bijen! Maar gelukkig waren de meesten zielsgelukkig met de spinternieuwe segenbergerkast die ze mee naar huis kregen. Volgend bijenjaar kunnen ze dan met een ‘peter’ meelopen in diens imkerij. Daar krijgt de nieuweling dan een aflegger om zijn  nieuwe kast te bevolken. Hopelijk gaan meer imkers er uiteindelijk toch toe leiden dat er meer bijen komen. 

Vandaag op de clubvergadering ook weer enkele imkers gesproken die al enkele volken kwijt waren. Eentje was zelfs àl zijn volken kwijt. Maar hij was toch terug opgedaagd en vermoedelijk geeft hij het dus nog niet op.

De les zelf ging over was en welke leuke dingen je er kan mee doen. Er werd verteld hoe was te wassen. Lachen We kregen een zeer deskundige uitleg hoe gietvormen te maken van beeldjes en met deze mallen dan de beeldjes te copiëren in was. Ook de verschillende methoden om kaarsen te maken, werden zeer deskundig uitgelegd. Dit was duidelijk nog een imker met een missie.  Alle materiaal had hij meegesleurd in zijn wagen. Hij produceerde een gietvorm voor een beeldje ter plaatse dat hij voor uitharding mee terug naar huis nam. Ondertussen smolt hij de was om kaarsen te tonken op een vrij professionele manier. Er werd een truukje gedemonstreerd om kaarsen te rollen van waswafels zonder zichtbare naad. En ondertussen werd een partij was boterzacht gemaakt in een omgebouwde frigo. Mits een gloeilamp en termostaat werd deze was zo zacht dat hij er handmatig kaarsen kon mee rollen. Onvoorstelbaar dat hij zelfs deze frigo uit zijn auto had getoverd. Verstomd Dat op een gegeven moment de stoppen doorsloegen was echter wel te verwachten. Een omgebouwde frigo, een omgebouwde frituurketel, een melkflesverwarmer en een haarföhn waren waarschijnlijk even teveel van het goede.

We kregen vandaag ook een exemplaar van de nieuwe bijenplantgids die is uitgegeven op 7000 ex. Hopelijk gaan veel tuinarchitecten en openbare groendiensten ook gebruik maken van deze uitgave om het stuifmeelaanbod voor de bijen en hun toekomst veilig te stellen. Een zeer uitgebreide databank van planten die kunnen worden gebruikt in allerlei aanplantingen. 

Vanavond even geprobeerd om walnotenolie te persen. Het ging prima. Een glas olie op een dik halfuurtje. Het filmpje is echter door het kunstlicht niet echt bruikbaar. Ik zal volgende persbeurt bij daglicht uitvoeren en een filmpje posten.