Ligustrum ovalifolium

Het plantseizoen zit er nu bijna op. Alle bloembollen zijn geplant. Ook de vaste planten die nog moesten worden verzet, staan nu op hun plaats. Vandaag heb ik aan de bijenstand 100 ligusterplanten geplant van 80-90cm. Zeer mooi plantgoed. Ik heb de planten zo’n meter uit elkaar gezet. Dan kunnen ze elk tot flinke struiken uitgroeien. Het is immers niet de bedoeling om me jaarlijks suf te snoeien. Het is me telkens om de bloei te doen. 

De canadabomen van het buurperceel zijn verkocht. Hopelijk komt de kapvergunning nu snel in orde en worden ze nog deze winter allemaal gekapt.

Thuis zijn nu alle bladeren van de vijgenboom gevallen. Tientallen vijgen hangen nog verder te rijpen. Ik heb het voorbije weekend geprobeerd om vijgen te drogen en dat was bijna een succes. Bijna, want het uiteindelijke doel van drogen, is toch de bewaring. De volgende dag had ik deze lekkernij echter al helemaal achter de kiezen. Ik had de vijgen een uurtje in een oven gelegd bij 60°C en ze hierna platgedrukt. Een suikeroplossing van 32 Baumé heb ik ondertusssen gemaakt:( 1º Baumé = 1.8% suiker = 18 g su/l) dus zo’n 576 gr suiker en aangevuld met water tot  1 kg . In deze suikeroplossing heb ik de vijgen even ondergedompeld en ze daarna nog 3 uur verder gedroogd in de oven bij 60°C. Indien de volgende dagen nog wat vijgen afrijpen zal ik dit in elk geval nog eens herhalen.

ligustrum ovalifolium,drogen van vijgendrogen van vijgendrogen van vijgen