Einde van het bijenseizoen

Nu is het bijenseizoen echt ten einde. Ik heb de voerbakjes verwijderd en een plasticfolie onder de dekplank gelegd. Bij de jonge volken die gisteren nog zijn behandeld met Hiveclean, heb ik een bodem geschoven. Woensdag kan ik dan de mijten gaan tellen die er nog zouden zijn gevallen. Volgende afspraak is dan enkele weken na de eerste nachtvorst. Alle broed is dan weg en ik ga dan de kasten openen om te druppelen met oxaalzuur.

Het afwassen van de voerbakjes is niet simpel met de kleverige propolis. Met een schuursponsje heb ik ze toch proper gekregen. Ze worden na droging weggezet tot volgende zomer. 

De sneeuwklokjes zitten ook in de grond. 80 stuks. Nu nog de krokussen.

Deze voormiddag heb ik de honingpotten dichtgedraaid. Eerst heb ik de luchtbelletjes die naar boven zijn gekomen nog weggewreven met de bolle kant van een koffielepel. De etiketten die ik afprint met mijn canonprinter, lijm ik op de potten met melk. Dit houdt perfect en ze zijn na gebruik simpel mee af te wassen. Voor de liefhebbers: 4 euro voor een halve kilo lekkere honing! Ik heb ooit ergens gelezen dat mensen met hooikoorts vaak geholpen zijn met honing van lokale imkers. Die honing bevat namelijk pollen van de plaatselijke plantengroei en zou hierdoor een iets desensibiliserende werking kunnen hebben. Dit geld natuurlijk niet voor de ingevoerde honing in de supermarkt.