Imkerlokaal

Woensdag is de chape in de vloerplaat gegoten voor het tuinhuis. Twee aanhangwagens met een halve kuub bleek ruim voldoende. Als het tuinhuis geleverd is en geplaatst, zal er ook nog een vloer worden in gelegd. En waarschijnlijk zal ik het slingerlokaal nog verder isoleren en afwerken met een wand van OSBplaten. Deze kunnen dan worden geverfd.

chapevloer, tuinhuis

Deze namiddag naar de stripbeurs in Hasselt geweest. Geen aankopen gedaan. Wel in Wonderland binnengeweest en de tweede box van de Kari Lente-reeks van  uitgeverij Bonte gekocht.  Deze uitgever heeft de ganse reeks van uitgeverij  Standaard uit de jaren zestig terug uitgegeven. Vermits ik momenteel alle uitgaven bezit die er zijn geweest van de verhalen van Kari Lente, heb ik me ook deze reeks terug aangeschaft.

We zijn ook nog binnengewipt bij de vlijtige bij in Heusden. Ik had er een fles Hiveclean besteld. Vermits ik het niet zie zitten om nog eens 4 weken te behandelen met thymovar bij de jonge volken, wou ik hiveclean eens proberen. De fabrikant beweert dat zijn produkt zeer efficient en veilig is. 15 ml per volk en het zou zo’n 7 dagen werken. Een uurtje later heb ik het produkt dan geprobeerd. Een automatische injectiespit heb ik me hiervoor aangeschaft. Morgen zal ik het filmpje hier zetten waarop je kan zien dat de druppeling met de opgezette canule nog niet perfect werkt.

Terug thuis heb ik dan enkele testjes gedaan en blijkbaar gaat de druppeling perfect met een injectienaald van 19G. Dan kan ik vrij exact met een instelling van 2 ml per straat dus 7 tot 8 straten bedruppelen in een vlotte beweging. In december met de oxaalzuurdruppeling zal ik dit eens demonstreren. Morgen ga ik de varoabodem voor 3 dagen onderzetten. Dan kan ik even de mijtenval tellen. Ik ga dan ook de voerbakjes verwijderen en een plasticfolie plaatsen onder de dekplank.  Een eventuele snelle controle later op het jaar kan dan gemakkelijk zonder de bijen te storen.

Michel van de vlijtige bij wist me te vertellen dat het niet kristalliseren van mijn lot zomerhoning waarschijnlijk te wijten is aan het hoge gehalte bladhoning. Vloeibaar blijvende honing bevat volgens hem veel acccacianectar, of als hij donker is gekleurd, te wijten aan bladnectar. De bijen halen ook namelijk ook nectar van bladeren van loofbomen. Ik vind hem in elk geval heel lekker. Dit jaar heb ik dus vier keer geslingerd en de 4 verschillende oogsten zijn  ook echt verschillend. De eerste was zeer licht van kleur en zeer fijn gekristalliseerd. Dus zeer fijn smeuiig. Hier ging het om honing met een hoog gehalte wilgennectar. De tweede oogst is eveneens snel gekristalliseerd, iets donkerder en zeer complex van smaak. Dit is een multiflorale honing van het voorjaar. In juni heb ik dan enkele kilo’s strogele, vloeibare acaciahoning geoogst en nu eveneens vloeibare maar donkerder honing. Vermoedelijk hebben de bijen door de slechte situatie in de zomer hun nectar eerder gehaald van de bomen uit de buurt in plaats van de bloemen te bezoeken. Terwijl vorig jaar de zomeroogst uitkristalliseerde na 10 dagen, is er momenteel nog geen spoor te bekennen van kristallisatie en we zijn al 2,5 maand verder. Nu is elke honing volgens mij evenwaardig. Het feit dat er verschillende kleurtjes, smaken en consistentie mogelijk zijn, maakt het alleen maar leuker. Ik maak even een nieuw fotoalbum aan om de oppotting te tonen van de honing.