Controle afleggers

Vandaag heb ik de afleggers nogmaals gecontroleerd. Kast 6 en 7 waren me veel te licht en daarom heb ik ze nog een voerbak siroop gegeven. De kasten 8 tot en met 11 waren op volledig inwinteringsgewicht. Ik heb ze ook nog een voerbakje gegeven omdat ik de siroop toch had klaargemaakt. Misschien eten ze hem wel niet meer volledig leeg. De kast die me vooral interesseerde was kast 11 die vorige maand bijna leeg was en verschillende gesloten zwermcellen had. Deze had vandaag zeer mooi gesloten broed.

verzegeld broed, larven

Op de foto kun je naast de gesloten broedcellen ook nog een boel larven zien. De nieuwe koningin is duidelijk goed bezig. Ik heb wel bijna geen darren meer aangetroffen op de raten. Het seizoen is nu echt voorbij. De kasten kunnen nu dichtblijven tot ik begin december de winterbehandeling met oxaalzuur ga doorvoeren. De plaatjes thymovar heb ik na 3 en een halve week verwijderd. Voor een tweede behandeling vind ik het te laat. De temperaturen gaan de volgende dagen de 20 graden niet vaak meer bereiken als ik het weerbericht mag geloven. Ik heb dan 2 struiken bloeiende klimop, 4 bloeiende skimmia’s en 3 hemelssleutels (Sedums) meegenomen van de tweede naar de eerste bijenstand. Morgen nog een grote Skimmia uit de eigen tuin, een klimhortensia en 2 klimrozen naar de bijenstand verplaatsen. De volgende lading van 100 narcissen zit ook in de grond.