Aankleding serre

Vanmorgen ben ik met een klein hartje naar de bijenstand gereden. Het had weer duchtig gewaaid vannacht. Op enkel kleinere takken na, was er weinig gevallen. Dus weer aan ontsnapt. De bijen zaten om 7.30u nog niet eens aan het vlieggat. Dat is al maanden geleden. Ze zullen het ook beginnen frisjes te vinden tijdens de nacht. Maar toen ik de kasten even had gewogen, kwamen er wel enkele even kijken. Het gewicht was hetzelfde gebleven als de vorige keer, doch de 3 kasten van vorig jaar zijn nu zwaarder dan ze waren op 1 januari van dit jaar.

Deze namiddag ben ik dan enkele uitbreidingen gaan kopen voor de serre. Twee werktafels van 60x236cm en twee legplanken van 10x306cm. Op de legplanken kan ik kleine plantjes kwijt en op de werktafels kan er duchtig worden gezaaid en gestekt. Onder op de bodem kan ik dan nog mijn zwaardere potten kwijt en volgend jaar enkele tomatenplanten. Deze week kunnen we trouwens al de eerste kropsla gaan gebruiken.

Sinds enkele weken heb ik 3 jonge kippen en ik heb nu al 3 dagen op rij een eitje kunnen rapen. De oudere kippen zijn nu even van de leg. Van de 5 kippen hadden er dit jaar maar 2 met enige regelmaat eieren gelegd. Het zijn dan ook de enige 2 die mogen blijven. Mijn kippen zijn namelijk geen troeteldieren en als ze te oud worden voor een regelmatige leg, krijgen ze een herkansing als soepkip.

Ik heb de voorbije dagen ook mijn mede van dit jaar gebotteld. De samenstelling van beide gistingen was dezelfde, op de gist na. De ene was een ‘sweet mead’ en de andere een ‘dry mead’. De ‘dry mead’ kan dus meer suiker vergisten waardoor de mede droger zou zijn en bijgevolg het alcholgehalte hoger. Het alcoholgehalte heb ik alvast gemeten en dat was 12.5vol% voor de zoete en 13vol% voor de drogere. Ik heb ze niet op dezelfde dag gebottteld en dus niet gelijktijdig geproefd, maar de smaakverschillen zullen miniem zijn. Ook heb ik de ene met kurk gesloten en de andere met een metalen draaistop. De metalen doppen zullen vermoedelijk minder risico geven op openvliegen in geval van een nagisting. Maar vermits de mede zeer helder was en al eens was overgeheveld, zal hier toch weinig risico op bestaan.