Controle afleggers

Deze middag bij betrokken weer heb ik de jonge volken eens opengedaan. Ze worden nu op woensdag en zaterdag gevoerd met 2 liter siroop 3:2 en ze zijn sinds vorige week elk 2 tot 2,5 kg zwaarder geworden. Vier kasten zitten op alle 10 ramen uitgebouwd en 2 hebben nog maar 7 ramen uitgebouwd. Maar ze vlogen allemaal enorm en er kwam een massa stuifmeel binnen. Om mijn nieuwe Dathe pijp te proberen en om mijn volkjes te testen ben ik ze volledig zonder bescherming tegemoet getreden. De bijen zaten volgens mijn prille ervaring goed raamvast, waren niet steeklustig en bijgevolg had ik meer last van de wespen dan van de bijen. Op een bepaald moment heb ik mijn hemd even moeten uittrekken om een onderzoekende bij weer een uitgang te geven en één individu bevond zich op de verkeerde plaats toen ik de dekplank nam om ze terug te plaatsen. Terwijl ze het dappere leven liet, diende ik de angel te verwijderen uit mijn pink. De pijp is al bij al een prima instrument dat me goed is bevallen. Ondanks de magere stamboom van mijn afleggers, gedroegen ze zich totaal niet als F16-exemplaren. Toen ik wou vertrekken, zag ik nog een wesp op een vliegplank en ik bleef even staan om te observeren. Ze probeerde binnen te glippen langs het vlieggat. Althans ze ondernam een poging. Ze werd nog in de deur gegrepen door een bij die nog in de kast zat en deze sleurde de wesp letterlijk de kast in. Ik heb even gewacht, doch ik heb ze niet meer zien buitenkomen. RIP!