praktijkles

Zaterdag heb ik de afleggers een vijfde of zesde raam gegeven. Zodra het nieuwe broed begint uit te lopen, drie weken nadat de jonge koningin is beginnen te leggen, kan het volk serieus beginnen aangroeien. Dan moet ik alert zijn om ze voortdurend nieuwe wasramen te geven. De nieuwe wasramen worden dan snel uitgebouwd en dit geeft de koninging weer nieuwe plaats om te beleggen. Want ook de nectar en de pollen komen sneller binnen als er meer bijen zijn, waardoor de koningin wel eens plaatsgebrek kan krijgen.

De produktievolken heb ik door het slechte weer niet geopend. Het kastgewicht is wel met 2 kg toegenomen bij twee kasten en hetzelfde gebleven bij twee andere. Volgende week bij mooi vliegweer, gaan de darrenramen er uit en krijgen ze hun laatste waswafel van het seizoen. Ze hebben 2 ramen voer en 2 ramen broed gegeven voor een aflegger en een darrenraam gekregen tijdens het voorjaar. Hierdoor zijn er van de 12 ramen 5 vervangen op een seizoen. De oudste broedramen, die centraal zaten in het broednest, zijn naar de afleggers gegaan en komen daar uiteindelijk aan de kant te zitten. Volgend voorjaar worden die met het resterend voer dat er dan nog inzit weggehaald.

Zondagvoormiddag was er een praktijkles voorzien bij de voorzitter. Controle van enkele volken in kleine groepjes om iedereen de kans te geven een raam uit te halen. Er werd ons uitdrukkelijk gezegd om niet op zoek te gaan naar de koningin maar wel te zoeken naar eitjes. De voorzitter zelf heeft dan ter demonstratie, uit een gevangen zwerm, de koningin gezocht en gemerkt.

bijenhaleitjescontrole volkje