Bessenstruiken

Waarom zet iemand een rode bessenstruik in zijn tuin? Omdat hij anders geen bessen kan plukken. Aan de bijenstand is het de ganse tijd rustig. De vogels zijn steeds als eerste aanwezig en ze wachten niet tot de bessen echt rijp zijn. Mensen kunnen echter door selectie van de bessen de vogels toch te slim af zijn. Zodra een bes een rode schijn krijgt, wordt ze opgegeten. Als de rode schijn wegblijft, blijven de vogels er ook af. De zwarte en de witte bessen blijven wel lang genoeg aan de struiken om ze zelf te kunnen plukken. Rode besWitte besAalbes         

Gisteren hebben enkele klasjes van de plaatselijke lagere school de lokalen bezocht van onze imkersvereniging. Vijf leden hebben de kinderen in aparte kleine groepjes onderwezen over de wondere wereld der bijen. Mij viel vooral op dat de interesse van de kinderen zeer groot is. De honing die ze mochten proeven, vonden ze erg lekker, maar ze waren allemaal enorm bang van vliegende beestjes. Een oudere ervaren imker zag de kans om een bij te grijpen en ze voor het oog van de kinderen in zijn duim te laten prikken. Een tiental kinderen hing met de neus bijna op de pompende gifklier. Hun fascinatie was enorm. Ze zullen ’s avonds leuke verhalen kunnen vertellen en misschien is er ergens wel een imkershart gekiemd.