Derde honingoogst

De controle van de 4 jongste broedafleggers is goed verlopen. 3 kasten hebben al wat verzegeld broed. Eén kast (nr 10) niet. Als deze volgende week geen verzegeld broed heeft, hang ik er nog een raam met brias bij uit kast 2 of 5. Ze kunnen hier dan nog een koningin van optrekken. Deze twee produktievolken doen het nog steeds prima. Maar kast 4 heeft vandaag ook zijn tweede honingzolder gekregen. Ik heb uit de 4 kasten  weer 9 volledig verzegelde ramen gehaald. Zou toch weer ongeveer 10 kg honing zijn. Vorige keer had ik er 16 uitgehaald en vermits dat geen veelvoud is van 3, had ik problemen om het laatste raam te slingeren. Er passen 3 ramen in de slinger en als het er minder zijn, draait de slinger uit balans.

Ik ben vandaag nog 120 nieuwe honingpotten gaan halen in Heusden-Zolder, bij de vlijtige bie. Ik heb er ook 4 propolisroosters meegebracht en dadelijk op de kasten gaan leggen. Ik ben eens benieuwd naar het resultaat. Om zuivere propolis te winnen, dien ik ze na een week al weg te halen, werd me verteld. Anders wordt de propolis te vuil. Ook een plastic emmer van 20kg meegebracht met afsnijkraan. Hier heb ik de vers geslingerde honing in gedaan om te laten rijpen. Veel gemakkelijker dan in een, veel te grote, inox rijper van 60kg.

Op een grote controle na binnen 10 dagen, als ik ook de darrenramen voor de laatste keer verwijder en vervang door de laatste waswafel van het seizoen is het bijna afgelopen. De 8 honingzolders worden er dan  rond 21 juli afgehaald. Allemaal, maar de goed verzegelde en slecht verzegelde ramen worden wel apart geslingerd. Als de honing uit de slecht verzegelde ramen dan ook een vochtgehalte heeft onder de 18% , mag hij bij de rest. Anders ga ik hem invriezen om later voederdeeg mee te maken.