Broedzuigers

Deze middag heb ik de 4 produktievolken weer gecontroleerd. Ik heb van de gelegenheid gebruik gemaakt om van elk volk een broedaflegger te maken. Ik heb een broedkamer gevuld met 2 ramen broed, een raam voer en een waswafel. Hiernaast kwam een vulblok. Het broed werd weer samengehangen en 3 waswafels in de plaats gegeven. Het produktievolk verliest zo 2 volle ramen met broed, een raam voer en ze krijgen weer 3 nieuwe ramen in de broedruimte. Met de ramen verliezen ze ook nog een deel verzorgende bijen. 

Deze broedbak heb ik dan op de honingzolders gezet broedzuigersen 7 uur later, vanavond, op een bodem gezet. De ramen zaten vanavond nu vol jonge bijen om het broed te verzorgen. Dit is dus de broedzuiger. Het broed dat wordt omhooggehaald, zuigt als het ware een aantal broedverzorgende bijen naar boven om de aflegger te bevolken. Vermits ze nu hun koningin kwijt zijn, gaan ze er zelf een opkweken. Na 12 dagen loopt er een nieuwe koningin uit die enkele dagen later op bruidsvlucht gaat en nog enkele dagen later begint te leggen. Binnen 4 weken is deze koningin te controleren aan het eerste gesloten broed. Ik ga ze dan ook nog besproeien met melkzuur om hun varroabesmetting onder controle te houden. Regelmatig worden ze gevoerd met een raam voer uit de produktiekasten en als hun waswafel is uitgebouwd, krijgen ze een nieuwe. Tegen september moeten deze jonge volken prima zijn in te winteren, als ik ze in juli niet heb verenigd met een produktievolk om de oude koningin te vervangen. Momenteel heb ik zo nu 6 afleggers van mijn 4 volken.


alfleggers,broedzuiger,phacelia

 De jonge volkjes staan op iets meer dan 5 km, bij mijn vader. Hier kunnen ze rustig uitgroeien en binnen enkele weken profiteren van de lindenbloesem.

De produktievolken hebben nog bijna al hun haalbijen, nog 6 ramen vol broed en zullen de volgende 2 maanden hun honingzolders verder kunnen vullen. Ze hebben natuurlijk ook nog hun koningin, 2 van vorig jaar en 2 van het jaar daarvoor.

 

 

Phacelia

De eerste Phaceliabloem van het zeizoen is een feit. Dit is wel geen bloem die dit jaar is gezaaid. Toen ik vorig jaar het perceel voor de tweede keer heb ingezaaid , had ik voor het frezen, de uitgebloeide stengels naar de kant geveegd. Het is deze berm op de rand van het perceel die nu in bloei komt. Deze foto is gisteren gemaakt en vandaag begon die rand al aardig paars te kleuren. Ondanks de strenge winter, is de opkomst van het zaad dat vorige zomer is gevallen, nu een maand vroeger in bloei dan de nieuwe inzaai.