Imkercursus

Vandaag de warmste dag van het jaar. Voorlopig althans. Namiddag zou een uurtje theorie gaan over de zwermbeheersing en de kunstzwerm. Hierna zou er een praktijkles volgen over de kastcontrole. De praktijkles kon spijtig genoeg niet doorgaan. De bijenvolken waren nog maar pas thuis van de fruitbestuiving en volgens kwatongen zouden ze nog te boos geweest zijn.  De theorieles, die in principe de belangrijkste imkersles zou moeten zijn, is me echter niet bevallen. Als maandpraatje voor een vereniging was dit waarschijnlijk wel de moeite. Maar voor een beginnerscursus vond ik dit compleet ongeschikt. Enkele medecursisten hadden blijkbaar ook het gevoel dat we een perfecte zaterdag hadden verspild. 

Om 17u heb ik dan maar besloten om de afleggers te controleren. Ik heb de koninginnedoppen niet bekeken, maar heb weer een waswafel bijgegeven. De vorige was bijna uitgebouwd. Het voerraam was nog loodzwaar. Ik vermoed echter dat ze al volop binnenbrengen. Buiten het vulblok heb ik nog een honingraampje gehangen en dit wordt wel langzaam maar zeker leeggegeten. Ik heb nog geen tuters of kwakers gehoord, maar ben niet zeker of de eerste koningin in de aflegger wel tuut. Er zijn maar 1 of 2 raten met broed en slechts enkele doppen. Het zou kunnen dat er maar 1 dop uitloopt en dan tuut hare majesteit misschien helemaal niet.

Ik heb alvast 4 broedbakken klaargemaakt met 4 waswafels en een vulblok om morgen van elk volk een broedzuiger te maken. 3 waswafels worden dan verruild voor 2 broedramen en een voerraam. Als ik ze namiddag kan opzetten, kunnen ze ’s avonds naar de stand bij mijn vader worden gebracht. Daar is de vogelkers nog volop in bloei, maar binnen de 14 dagen is het daar lindenbloesemfeest. Dan kan ik de nieuwe afleggers controleren op doppen en zouden de eerste 2 een leggende moer moeten hebben.