Imkercursus

Zopas de tweede les gekregen. De bijenproducten. Met veel demonstratiemateriaal uitleg gekregen over de honing, pollen, propolis, koninginnebrij, was en bijengif. Met propolis ga ik dit jaar wel iets meer proberen. Misschien even een propolisrooster gebruiken om wat extra produktie te bekomen. Meer hierover volgt nog. De afname van pollen zie ik niet zitten. Dit gebruiken de bijen voor de voeding van hun larven, ongeveer 50kg per jaar zouden ze jaarlijks ophalen. Vermits ze in het voorjaar slechts een rand rond het broednest hebben zitten, denk ik niet dat ik ze van dit voor hun zo noodzakelijke voedsel ga beroven. Iedereen heeft het steeds over het tekort aan stuifmeel voor onze bijen en dan zouden we het hun nog ontroven.

Ook de produktie van de koninginnebrij gaat me enkele stappen te ver. De bijen hun koningin ontnemen om hun daarna zoveel mogelijk koninginnecellen te laten optrekken, die dan voor de sluiting van de doppen worden leeggezogen. Een jonge koninginnelarve doden voor enkele druppels levenselixir! Dat roept bij mij het beeld op van de magere uitgemolken koe die aan haar abnormale produktie bijna ten onder gaat. Ik beschouw mezelf nog veel te veel als natuurliefhebber en heb wegens de steeds toenemende schaalvergroting en industrialisatie van de landbouw, deze tak van de diergeneeskunde al enige jaren verlaten. Ook in de imkerij krijg ik koude rillingen als ik denk aan deze toenemende ‘industrialisatie’.

Wat ik zeker ook ga proberen is het bijengif. Bij een volgende opstoot van mijn ‘tenniselleboog’ gedurende 5 dagen, twee of drie bijensteken op de pijnlijke plek. Lijkt me wel griezelig, maar zou wel eens kunnen werken.

Was is een ander bijenprodukt, maar hiervan heb ik momenteel nog teveel nodig om nieuwe wafels te maken. Van enkele zeer oude wasblokken van een oom van mijn vrouw heb ik vorig jaar wat kaarsen gegoten. Deze was was nog afkomstig van bijenkasten die werden behandeld met ‘rare’ middeltjes tegen varroa. Vermits veel van die producten door hun vetoplosbaarheid in de was achterblijven en misschien zelfs opstapelen, hergebruikte ik die liever niet. Als kaars kan ik deze was echter wel nuttig aanwenden.

Eén ding werd echter wel duidelijk. De imkerij is veel meer dan een hobby. Ze kan worden beoefend in vele gradaties. Natuurbehoud, tuinieren, fruitteelt, houtbewerking, het imkeren zelf, natuurgeneeswijze, de verkoop van eigen producten en dan vergeet ik wellicht nog enkele zaken.