Nieuwe broedbakken

DSC06782.JPGGisteren heb ik de 4 nieuwe broedkamers afgewerkt. Ze zijn net als de andere kasten op kempische maat. Ze zijn gemaakt met multiplexplaten van 18mm.

 

 

 

 

 

 

DSC06784.JPGDe afstandhouders of bleddens dienen om de ramen op de exacte onderlinge afstand van elkaar te houden en van de wanden. Deze afstand noemt men de bijenruimte en werd voor het eerst door Langstroth (1810-1895) perfect toegepast. Indien in de bijenwoning ergens een opening is kleiner dan 5mm, wordt ze dichtgekit met propolis en indien er ergens een ruimte is groter dan 9mm, wordt ze dichtgebouwd met wasraat. Indien er nu overal een ruimte wordt tussengelaten van 5-9mm, zullen de ramen minder worden vastgebouwd en zijn ze makkelijker uit te heffen ter controle.

 

DSC06788.JPGDSC06783.JPGOveral dient de bijenruimte dus te worden gerespecteerd. De bleddens worden exact op de juiste plaats gezet met een raampje ter controle. De kempische kast is een dubbelwandige kast. Dit geldt alleen voor de voor en achterwand. Door de binnenste plaat wordt de ophangmogelijkheid voor de raampjes gecreëerd .

 

DSC06785.JPGDSC06787.JPGDe schroefgaten zijn voorgeboord en het boorgat iets verzonken. Met een restantje werd aan de zijkanten nog een draagrand geschroefd. Elke verbinding is ook nog gelijmd met houtlijm.

 

 

 

DSC06786.JPGZo zou de broedkamer er uiteindelijk komen uit te zien.

 

 

 

 

 

DSC06789.JPGDSC06790.JPGDe buitenkanten heb ik daarna geverfd met een grijsgroene kleur (wilde tijm) houtbeits. De beits is op waterbasis en veilig voor dier en plant volgens de opschriften. Ik heb wel gezocht naar een product met zo weinig mogelijk schadelijke additieven: slechts 20g/L VOS (vluchtige organische stoffen). Eenmaal droog hebben de bijen hier helemaal geen last van. De volledige binnenkant heb ik zo gelaten. De bijen werken dit volledig zelf af met een laagje propolis.