Reinigingsvlucht

Gisteren even na de middag gaf de termometer 11°C aan. Dat mocht ik niet missen. Ik repte me dus naar de bijenstand. De bijen vlogen inderdaad massaal naar buiten. Die eerste buitenvlucht doen ze om zich na maanden nog eens te ontlasten. Het is niet aangeraden om op die eerste voorjaarsdagen een witte was buiten te hangen om te drogen. De kleine bruine vlekjes zijn dan vaak massaal aanwezig. Op mijn bijenstand heb ik daar echter geen problemen mee. Daar zijn geen witte lakens en ook geen witte auto’s in de buurt. Een aantal bijen houdt zich bezig met de dode bijen die op het bodemgaas zijn gevallen naar buiten te werken. Je ziet de bijen dan trekken en sleuren aan de lijkjes om ze over de rand van de vliegplank naar onder te kiepen.

Volgens de voorspellingen gaan de temperaturen volgende week meermaals boven de 10 graden. Vermits het broednest dan vast en zeker al op gang komt, zullen we de voedselvoorraden goed moeten in de gaten houden.

DSC06777.JPGVorige week heb ik de nieuw aangekochte bodems en deksels geverfd. Alleen de buitenkanten zijn geverfd. De varroabodem is wit geverfd om de mijten beter te kunnen zien en de vliegplankjes heb ik geel geverfd. De bijen zien deze kleur het best naar het schijnt. De kastdelen zelf zijn in een soort grijsgroen geverfd. Alle verf is op waterbasis zonder schadelijke stoffen voor plant en dier.